487
|

Εσύ, από πού δουλεύεις;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 18 Δεκεμβρίου 2013, 00:34

Εσύ, από πού δουλεύεις;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 18 Δεκεμβρίου 2013, 00:34

Μου αρέσει να δουλεύω στο σπίτι. Φτάνει να έχω ησυχία βέβαια, τον δικό μου χώρο. Γλιτώνω διαδρομές, τον εκνευρισμό της κίνησης, άχρηστες συναντήσεις, χρονοτριβή σε ανούσιες κουβεντούλες κτλ. Αν μπορούσα να έχω και ένα εργαστήριο στο σπίτι τότε θα έκανα όλη τη δουλειά μου εκεί. Η τεχνολογία πλέον μου επιτρέπει να κάνω τόσα πολλά στον χώρο μου. Να στείλω τα κείμενά μου με ένα email και να μιλήσω με κόσμο στην άλλη άκρη της Γης μέσω Skype. Φυσικά και πρέπει να κινηθώ για κάποια πράγματα όπως όταν έχω ζωντανές παρουσιάσεις και παραστάσεις ή να κάνω πειράματα αλλά είναι τόσα πολλά αυτά που μπορώ να κάνω οπουδήποτε με το λάπτοπ. Αυτόν τον καιρό για παράδειγμα δουλεύω πάνω στο νέο μου βιβλίο και μιλάω με όλους τους συνεργάτες στην Αμερική από την Αθήνα μέσω email ενώ ετοιμάζω και μια επιστημονική δημοσίευση μέσω email με τους Ιάπωνες συναδέλφους βασισμένη σε πειράματα που έκανα το καλοκαίρι εκεί.

Σε δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια στήνονται πολλές εταιρίες χωρίς γραφεία. Ο κόσμος δουλεύει από τον χώρο του και συναντιούνται μια στο τόσο σε κάποιο γραφείο που νοικιάζουν με τη μέρα ή ακόμα και σε καφετέριες. Εννοείται δεν είναι να δυνατόν να γίνουν όλα αυτά με όλες τις δουλειές αλλά μπορούν με κάποιες και αναφέρομαι σε αυτές. Όσο περνούν τα χρόνια τα πράγματα στην οικονομία αλλάζουν δραματικά και πρέπει να είσαι ευέλικτος. Οπότε εκτός του ότι μου αρέσει να δουλεύω στον χώρο μου, είναι ίσως και απαραίτητο να το κάνω για να είμαι ανταγωνιστικός.

Ξέρω ότι η ανθρωπινη επαφή είναι σημαντική. Όμως σημαντικό είναι και να μη χάνω τον χρόνο μου σε όσα αναφέρω στην αρχή. Σημαντικό είναι να μπορώ να δουλεύω με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης χωρίς να χρειάζεται να λείπω συνέχεια. Σημαντικό είναι να μπορώ να στήσω ή να συμμετέχω σε μια εταιρία χωρίς να χρειάζεται μια περιουσία σε υποδομές. Πριν λίγα χρόνια για παράδειγμα έβγαζα ένα μικρό αλλά αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα με λίγες μέρες δουλειά τον μήνα έχοντας ως πελάτες 40 εταιρίες και πανεπιστήμια από διάφορες χώρες (συμβουλευτικές και βιβλιογραφικές υπηρεσίες). Από τη ζεστασιά του σπιτιού μου. Οι προτεραιότητες άλλαξαν αργότερα αλλά ήδη είχα πάρει μια γεύση του τι μπορεί να γίνει στην εποχή που ζούμε.

Για την παλιότερη γενιά δουλειά σημαίνει πρωινό ξύπνημα, μετακίνηση, εργασιακός χώρος και ωράριο. Για μένα δουλειά σημαίνει δουλειά… όπως και όπου μπορεί να γίνει πιο καλά και παραγωγικά. Αυτή τη νοοτροπία την υιοθέτησα πρώτη φορά στο διδακτορικό μου όταν μου είπαν ότι το αποτέλεσμα μετρά και ας κάνεις τη δουλειά όποτε και όπου θες. Κάποια χρόνια αργότερα ο νομπελίστας χημείας Χάρι Κρότο που σπούδασε στο τμήμα μου, μου είπε σε μία παμπ ότι η πρώτη έμπνευση για τη δομή του άνθρακα-60 του ήρθε στο μπάνιο κοιτώντας κάτι πλακάκια. Το ηθικό δίδαγμα όλων αυτών είναι ότι η έμπνευση μπορεί να έρθει οπουδήποτε και η τεχνολογία επιτρέπει τη δουλειά από οπουδήποτε, οπότε μην περιμένετε ένα γραφείο και ένα ρολόι να σας πουν πότε θα είστε δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News