422
|

Επιτέλους, μία καλή διάταξη

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 27 Φεβρουαρίου 2014, 01:39

Επιτέλους, μία καλή διάταξη

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 27 Φεβρουαρίου 2014, 01:39

Άκουσα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να εισηγηθεί μια ευεργετική τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα αποφυλακίζονταν μέσα σε μα στιγμή… 13.000 κρατούμενοι! Κάτι δεν πάει καλά με εκείνους οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν μια τέτοια σκέψη!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 178 οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» απέχουν εδώ και δέκα ημέρες από την αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή τους, με ορατό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους, προκειμένου να διεκδικήσουν, έτσι, ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες κράτησης, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης.

Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού κρατούνται νοσηλευόμενοι 230 κατάδικοι, ενώ το νοσοκομείο έχει κατασκευασθεί για να νοσηλεύει το πολύ… 50 κρατουμένους! Κάθε θάλαμος του νοσοκομείου «φιλοξενεί» 16 κρατουμένους, στιβαγμένους ως τσουβάλια, όπως ο καθείς καταλαβαίνει!

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην κινητοποίηση των 178 οροθετικών κρατουμένων του "Άγιος Παύλος" με μια τροπολογία με την οποία αποφυλακίζονται ορισμένες κατηγορίες χρονίως πασχόντων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων οι οροθετικοί, υπό την προϋπόθεση ότι η ποινή τους δεν ξεπερνά τα 10 έτη.

Νομίζει κανείς ότι, ακόμη κι εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το ήθελε, θα μπορούσε να εμφανίσει μια τροπολογία για την άμεση αποφυλάκιση… 13.000 κρατουμένων; Θα παρουσίαζε μια τέτοια τροπολογία και δεν θα υποχρεωνόταν να την αποσύρει πάραυτα, υπό την πίεση ποικιλώνυμων και εκατέρωθεν αντιδράσεων; Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε σοβαρά, και να μην προβοκάρουμε άθελά μας, τα ίδια τα αιτήματα των κρατουμένων;

Το protagon ζήτησε τα φώτα του υπευθύνου Επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, «Θετική Φωνή», του Κωνσταντίνου Κουλαξή, ο οποίος, μάλιστα, βρέθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και συζήτησε την τροπολογία με τους κρατούμενους οροθετικούς.

Όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει σαφή ευεργετικό χαρακτήρα και είναι θετική. Τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, βεβαίως, έχουν σχέση με την προϋπόθεση του ανωτάτου ορίου ποινής, τα 10 έτη, δεδομένου ότι υπάρχουν χρονίως πάσχοντες κρατούμενοι με ποινές ύψους 10,5 έτη ή 11 έτη, οι οποίοι εξαιρούνται αδίκως του ευεργετήματος.

Επίσης, ο φόβος τον οποίον εκφράζουν οι οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, μέσω της «Θετικής Φωνής» και του Κωνσταντίνου Κουλαξή, είναι η ενδεχόμενη στροφή των δικαστηρίων σε πιο αυστηρές ποινές, προκειμένου μελλοντικοί χρονίως πάσχοντες κατάδικοι να μην τυγχάνουν του ευεργετήματος της συγκεκριμένης διάταξης.

Είναι προφανές, όμως, ότι από αυτές τις ενστάσεις επί μιας, θετικού χαρακτήρα, ευεργετικής διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι την απορριπτική αυτής στάση, με το «επιχείρημα» ότι δεν αποφυλακίζει αμέσως… 13.000 κρατουμένους, η απόσταση φοβάμαι ότι είναι ουρανομήκης!

Το κυριότερο, μάλιστα, είναι ότι το «επιχείρημα» περί των 13.000 κρατουμένων δεν αντέχει ούτε στην πιο στοιχειώδη κριτική…
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News