Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε χτες επί της αρχής τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον “Κώδικα Ναρκωτικών”. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, το νομοσχέδιο εξορθολογίζει τις ποινές και διαχωρίζει τη χρήση από τη διακίνηση. Υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Κατά τα κόμματα της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Η ΝΔ υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο δίνει το λάθος μήνυμα. Το ΛΑΟΣ αντίθεται στην αποποινικοποίηση και την ελάφρυνη των ποινών στους διακινητές. Το ΚΚΕ, πέρα από το γεγονός πως διαφωνεί με την απενεχοποίηση της χρήσης, της προμήθειας και της κατοχής, επισημαίνει πως το νομοσχέδιο προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά στη συνείδηση των νέων. Οι ομιλητές των τριών αυτών κομμάτων κινήθηκαν λίγο ή πολύ στο κοινό μοντέλο που προτείνεται χρόνια τώρα. Περισσότερη “καταστολή – πρόληψη – ενημέρωση”.
Άσχετα από το γεγονός ποια θέση παίρνει κάποιος στο συγκεκριμένο θέμα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Δυστυχώς, η χρήση και τα παρελκόμενα της στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δεν έχει ελαττωθεί ούτε στο ελάχιστο. Η τελευταία έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας εκτιμά πως περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κάποιας ουσίας. Παρά τις διακρατικές συμφωνίες, τις αυστηρότερες νομοθεσίες και τη μηδενική ανοχή, η παραγωγή και διακίνηση παράνομων ουσιών μόνο σημάδια ύφεσης δεν δείχνει με τζίρο που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Έφηβοι και νέοι άνθρωποι, παρά τη συνεχή ενημέρωση απο γονείς, καθηγητές, πολιτεία συνεχίζουν να δοκιμάζουν παράνομες ουσίες. Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, το 12% των μαθητών το 2007 είχε κάνει, τουλάχιστον μια φορά, χρήση κάποιας παράνομης ουσίας. Αντίστοιχη έρευνα έγινε και το 2011 τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν την Άνοιξη του 2012.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν υποστηρίζει ή προμοτάρει τη χρήση ουσιών. Οι φυλακές όμως είναι γεμάτες από χρήστες και μικροδιακινητές και πολύ λίγους έμπορους μεγάλου βεληνεκούς. Το φαινόμενο είναι εδώ και είναι πιο έντονο από ποτέ. Πόσο έντονο; Το δείχνουν τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν στα υγρά απόβλημα που καταλήγουν στην Ψυτάλλεια. Σύμφωνα με τον Θ. Λέκκα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, κάθε ημέρα μόνο στην Αθήνα καταναλώνονται :
- 2 κιλά ινδικής κάνναβης
- 1 κιλό ηρωϊνης
- 500 με 600 γραμμάρια κοκαϊνης
- 20 γραμμάρια ecstasy.
Πολλαπλασιάστε επί 364 ημέρες και τα νούμερα εκτοξεύονται στον ουρανό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News