Το θέμα ταλαιπωρεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα. Αν και ακούγεται οξύμωρο, κατά κύριο λόγο σε ταλαιπωρία υποβάλλονται τα παιδιά των μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στη χώρα. Και ακούγεται οξύμωρο διότι δεν φτάνει το γεγονός, το οποίο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, ότι παιδιά που γεννήθηκαν και ζουν μόνιμα στη χώρα αναγκάζονται να κυκλοφορούν με άδεια παραμονής που ανανεώνεται όταν ανανεώνεται των γονιών τους, προστέθηκαν και τα τοπωνύμια στον «Γολγοθά» τους. Το protagon έχει ασχοληθεί και άλλη φορά με το θέμα, για αυτό και θα αναφερθούμε στην τελευταία εξέλιξη, που μάλλον δίνει ένα τέλος στα τερτίπια των μεγάλων εις βάρος των παιδιών.
Φαίνεται, λοιπόν, πως τελικά μετά από πολλές παλινωδίες, κυρίως από την πλευρά των αλβανικών Αρχών, το θέμα βαίνει προς διευθέτηση. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε κοινή λύση στο ζήτημα των τοπωνυμίων. Ενδεχομένως, όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη συμφωνία να ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση και άλλων διμερών ζητημάτων, που παραμένουν «παγωμένα».
Η συμφωνία προβλέπει την προσφυγή στους επίσημους καταλόγους, που κάθε χώρα έχει καταθέσει στο σχετικό όργανο του ΟΗΕ, και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ώστε τα τοπωνύμια να αναφέρονται με ενιαίο τρόπο. «Ο ασφαλέστερος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος αυτού, είναι η χρήση των προτύπων που ακολουθεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)» αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε.
Αποφασίστηκε, επίσης, η συμφωνία να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των δύο χωρών, θα επιτρέπεται με βάση το moratorium που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ. Όπως είναι λογικό, η είδηση προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση σε οικογένειες και παιδιά μεταναστών, που εξαιτίας παραλήψεων των Αρχών, κυρίως όπως είπαμε της αλβανικής πλευράς, αλλά και της επιμονής της ελληνικής πλευράς, να είναι αυστηρή κατά περίπτωση και με αυτούς που δεν έπρεπε να είναι, αναγκάστηκαν πολλές φορές να επιστρέψουν πίσω στην Αλβανία, να χάσουν τα μαθήματα στην Ελλάδα να χωριστούν από τις οικογένειές τους. Ας ελπίσουμε πράγματι ότι μετά από αυτό, ζητήματα που λύνονται με καλή πίστη και αμοιβαίες υποχωρήσεις, θα πάρουν το δρόμο τους και θα πάψουν να αποτελούν αγκάθια στις σχέσεις των δυο χωρών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News