538
Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευσης μέχρι τις 19 Μαρτίου | Shutterstock

Εξτρα χρεώσεις στην Υγεία και μια διάταξη που ξανα-ψηφίζεται

Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευσης μέχρι τις 19 Μαρτίου
|Shutterstock

Εξτρα χρεώσεις στην Υγεία και μια διάταξη που ξανα-ψηφίζεται

Νέες χρεώσεις για τους ασθενείς φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 του μήνα. Επιπλέον, αλλάζει το πλαίσιο για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.

Είναι από τα λεγόμενα «ερανιστικά» νομοσχέδια (αυτά που παλαιότερα λέγαμε νομοσχέδια-σκούπα…), με το οποίο ρυθμίζονται μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα του υπουργείου Υγείας.

Χρέωση πλέον της συμμετοχής για εξετάσεις

Το άρθρο 24 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπει έξτρα χρέωση για τους ασφαλισμένους που εκτελούν παραπεμπτικά για φάρμακα, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Από την 1η Απριλίου, για κάθε συνταγή στο φαρμακείο, πέραν της ήδη ισχύουσας συμμετοχής, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει και ένα ευρώ επιπλέον υπέρ ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα, θα πληρώνει ένα ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφίες, τομογραφίες, υπερήχους κ.λπ.).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα έσοδα που θα εισπράττονται από τις παραπάνω χρεώσεις «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου (συμβεβλημένου διαγνωστικού κέντρου ή κλινοεργαστηριακού γιατρού) που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Εμβόλιο κορονοϊού με 5 ευρώ

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού από τα φαρμακεία –κατ’ αντιστοιχία με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και άλλων νοσημάτων– εξαγγέλθηκε ως ένα μέτρο που θα μπορούσε να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, μια και μέχρι σήμερα η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι υποτονική.

Κατά την εξαγγελία δεν είχε γίνει λόγος για χρεώσεις. Το «ερανιστικό» νομοσχέδιο, όμως, το προβλέπει.

Με το άρθρο 48 επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία να χορηγούν όλα τα εμβόλια που προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου κατά της Covid-19. Ειδικά όμως για αυτό το τελευταίο εμβόλιο, ο φαρμακοποιός θα εισπράττει από τον εμβολιαζόμενο 5 ευρώ (πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ).

Μένει τώρα να δούμε αν αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ του εμβολιασμού…

Γιατροί ΕΣΥ: Ιδιωτικό ιατρείο με πιο… ελαστικές προϋποθέσεις

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μια διάταξη που έχει ήδη νομοθετηθεί! Είναι η περιβόητη διάταξη που επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν μεν το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά να μπορούν υπό προϋποθέσεις να ασκούν την ιατρική και ιδιωτικά (είτε σε ιατρείο είτε σε φορείς σχετικούς με την υγεία και από διάφορες θέσεις, όπως σύμβουλοι κ.λπ.).

Είχε ψηφιστεί –σε άλλο νομοσχέδιο– εδώ και πάνω από έναν χρόνο και εκκρεμούσαν οι σχετικές εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις. Τώρα όμως το πλαίσιο ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ αλλάζει ξανά προς το ελαστικότερο.

Ετσι, για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπονται πλέον οι εξής δύο προϋποθέσεις: α) το ιδιωτικό έργο να μην αφορά ασθενείς που εξετάστηκαν εντός του δημόσιου φορέα όπου υπηρετεί ο γιατρός, β) να μη διαταράσσεται η λειτουργία του δημόσιου φορέα.

Για τη δεύτερη προϋπόθεση λαμβάνονται υπόψη: «α) για τους γιατρούς παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας, β) για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής, και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος».

Αφήνεται, λοιπόν, να εννοηθεί ότι δεν θα εξετάζεται η εργασία ενός εκάστου γιατρού στο ΕΣΥ, αλλά η εργασία σε επίπεδο τμήματος κλινικής. Στην προηγούμενη διάταξη προβλέπονταν πιο «σφικτές» προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν το έργο κάθε γιατρού χωριστά.

  • Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και πλείστα άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σ/ν εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...