245
|

Εκκλησία: Διαφωνεί ο Μεσσηνίας με Ιερώνυμο για τη βάφτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 12:15

Εκκλησία: Διαφωνεί ο Μεσσηνίας με Ιερώνυμο για τη βάφτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 12:15

Τη διαφωνία του με το «απαγορευτικό» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη βάφτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών (περισσότερα εδώ) εξέφρασε ανοικτά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, κάνοντας μάλιστα λόγο για προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου (και άρα, όχι επίσημη θέση της Εκκλησίας).

«Η βάπτιση είναι εισαγωγικό μυστήριο και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανέναν. Διαμορφώνεται η εικόνα ενός ιδιότυπου “κανονικού επιτίμου” προς τα παιδιά», σημειώνει ο Μεσσηνίας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Εκανε λόγο για προσωπικές απόψεις του Αρχιεπισκόπου και τόνισε ότι αφορά ένα θέμα για το οποίο «θα πρέπει να ληφθεί συνοδική απόφαση».

Η δήλωση του μητροπολίτη Μεσσηνίας για τη βάπτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών:

«Πρόκειται για προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου που δεν εκφράζει την ιεραρχία. Για το θέμα δεν έχει τοποθετηθεί η επιτροπή Νομοκανονικών όπως συζητήσαμε στην Ιερά Σύνοδο. Δεν μπορεί να προκαταλαμβάνεται η Ιεραρχία, που έχει τον τελικό λόγο, και εκκρεμεί απόφασή της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η βάπτιση είναι εισαγωγικό μυστήριο και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανέναν. Διαμορφώνεται εικόνα ενός ιδιότυπου “κανονικού επιτίμου” προς τα παιδιά. Οτι, δηλαδή, επειδή οι γονείς είναι αυτοί που είναι, θα το πληρώσουν τα παιδιά.

Και γιατί ακριβώς μιλάμε; Για κατάργηση του νηπιοβαπτισμού και αντικατάστασή του από ενήλικη βάπτιση; Θα πρέπει να ληφθεί συνοδική απόφαση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο νηπιοβαπτισμός είναι παράδοση που εφαρμόζεται από τον 9ο αιώνα. Εχει σαφείς θεολογικές προεκτάσεις καθώς σηματοδοτεί την υποδοχή στο Σώμα της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να ανατραπεί έτσι απλά. Μόνο με μια συνοδική απόφαση θα μπορούσε να καταργηθεί ο νηπιοβαπτισμός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...