Με την υπογεννητικότητα στην Ήπειρο να χτυπάει «κόκκινο» (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2013 είχαμε μόλις 7 γεννήσεις την ημέρα), θα περίμενε κανείς η πολιτεία να υποκινεί τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί, παρέχοντάς τους σημαντικά κίνητρα. Κι όμως, εκατοντάδες γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στη μητρότητα, λόγω οικονομικής δυσπραγίας και του γνωστού σε όλους μας «τέρατος» της γραφειοκρατίας. Επιπρόσθετες παρενέργειες προκάλεσε τα τελευταία χρόνια και η μη λειτουργία της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής που ασχολούνταν με τα θέματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα μέλη της οποίας παραιτήθηκαν το 2008 και μέχρι χθες οι υπουργοί Υγείας είχαν επιδείξει αδιαφορία για τη διευθέτηση του θέματος. Αποτέλεσμα, οι δεκάδες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν επί σειρά ετών στη χώρα μας, μία εκ των οποίων και στα Γιάννενα, να μην έχουν ελεγχθεί ούτε και λάβει την αναγκαία άδεια για την ίδρυσή τους!
Η διάλυση της Ε.Α.Ι.Υ.Α. πριν από δύο χρόνια επιβεβαίωσε τα μέλη της που μιλούσαν για συνεχή απαξίωση και παραγκωνισμό από την πολιτεία που «δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και το έργο μας». Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς κατατίθεται το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τη λειτουργία των μονάδων αυτών. Οι μονάδες αυτές, όπως τονίστηκε, θα λειτουργούν αδειοδοτημένες πλέον και θα δείξουν στον κόσμο την ποιότητα των γιατρών και των μονάδων που προσφέρουν εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής και Υποβοηθούμενης Παραγωγής στην Ιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Γιάννη Γεωργίου, στα εννέα χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, στις οποίες εάν η πολιτεία έτεινε «ευήκοον ους», θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει και οι ανάλογες αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, λειτουργεί εδώ και χρόνια Μονάδα Υποβοηθούμενης Παραγωγής, η οποία προσφέρει μεγάλο εύρος κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και έχει εξειδικευμένο προσωπικό με μακρόχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα πεδία της διερεύνησης και της θεραπείας της.
Όλα αυτά φυσικά, είναι γνωστά σε όσες γυναίκες την επισκέφτηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να αποκτήσουν παιδί, προσπερνώντας τα όποια εμπόδια, ωστόσο η Μονάδα δεν είναι ευρέως γνωστή, παρόλο που η εξωσωματική εκεί δεν κοστίζει. Κι αυτό γιατί μιλάμε για δημόσια Μονάδα, από τις λίγες που λειτουργούν στη χώρα μας, την ώρα που τα ιδιωτικά κέντρα… αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς. Πάντως, στις ιδιωτικές μονάδες, τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης η κίνηση έχει πέσει κατά 50%, με τα ζευγάρια να εμπιστεύονται τις δημόσιες Μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Παραγωγής του Πανεπιστημιακού, γίνονται κάθε χρόνο 300 με 400 κύκλοι αναπαραγωγής, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης. Η Μονάδα συμβάλλει στη γέννηση περισσότερων από 100 παιδιών κατά έτος και από την εμπειρία της αυτή μπορεί να προσφέρει μια σφαιρική-ολιστική προσέγγιση στην Υπογονιμότητα με την αρωγή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής (π.χ. στις ενδοσκοπήσεις, στην εμβρυομητρική ιατρική, κ.α.), του εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής (στη γενετική συμβουλευτική, τις γενετικές εξετάσεις DNA και χρωμοσωμάτων) και της Ουρολογικής κλινικής (στη βιοψία όρχεων, κλινική εξέταση και θεραπεία ανδρικής υπογονιμότητας). Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι επισκέψεις δεν γίνονται μόνο από την περιοχή της Ηπείρου ή της Κέρκυρας, αλλά πλέον και από τη Δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και τη Δράμα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «εδώ» Μονάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει προεμφυτευτικό έλεγχο, δηλαδή βιοψία εμβρύου. Πρόκειται για επαναστατική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται μόνο στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση αποτελεί μια θεαματική και εξαιρετικά χρήσιμη επιστημονική εξέλιξη. Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια που κάποτε βίωναν απογοητεύσεις, μπορούν να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους φέρνοντας στη ζωή υγιέστατα παιδιά. Με τη μέθοδο αυτή λαμβάνονται κύτταρα από πρώιμα έμβρυα που δημιουργούνται στο εργαστήριο με εξωσωματική γονιμοποίηση, ακολουθεί ανάλυση του γενετικού υλικού των κυττάρων αυτών, ώστε να εντοπισθούν ανωμαλίες και, τελικά, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας μόνο τα έμβρυα εκείνα που διαγνώσθηκαν ως υγιή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News