403
|

Εδώ Ιωάννινα: Το αίμα ταξιδεύει 200 χιλιόμετρα

Avatar Βίκυ Κώστα 7 Δεκεμβρίου 2013, 01:01

Εδώ Ιωάννινα: Το αίμα ταξιδεύει 200 χιλιόμετρα

Avatar Βίκυ Κώστα 7 Δεκεμβρίου 2013, 01:01

Τις τελευταίες ημέρες ο ντόρος γύρω από τα φάρμακα, ο «πόλεμος» ανακοινώσεων Άδωνι – ΣΥΡΙΖΑ και η κινητικότητα στα Νοσοκομεία, έβαλε στο περιθώριο ένα θέμα που αφορά και την Ήπειρο και που αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις πια λαμβάνονται, με βάση την ελαχιστοποίηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για την αναδιάρθρωση του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος, βάσει της οποίας το αίμα από τα Νοσοκομεία της Ηπείρου θα «ταξιδεύει» μέχρι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», για να ελεγχθεί για HBV, HCV, HIV κτλ.

Η νέα δομή του συστήματος αιμοδοσίας που θα εφαρμοστεί άμεσα, όπως ανακοίνωσε ο Ηπειρώτης υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, βάζει «λουκέτο» στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως και σε αυτά της Αθήνας, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, ο έλεγχος θα γίνεται σε τέσσερα Κέντρα της επικράτειας αντί των εννέα όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Το εν λόγω Νοσοκομείο θα εξυπηρετεί από την Ήπειρο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα Γενικά Νοσοκομεία «Χατζηκώστα», Άρτας, Πρέβεζας και το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Φιλιατών, αλλά και τα Νοσοκομεία της Λευκάδας και της Κέρκυρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι οι 26.000 μονάδες αίματος ετησίως από τα παραπάνω Νοσοκομεία, θα πρέπει να αποστέλλονται για έλεγχο στο Κέντρο της Πάτρας, το οποίο θα εξετάζει δείγματα από 14 συνολικά Νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου! Φανταστείτε φόρτο εργασίας…

Πρόκειται για μια απόφαση που υποβαθμίζει την περιοχή μας, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού, καθώς το «εδώ» Κέντρο Μοριακού Ελέγχου, έχει ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα. Αλλά πέραν της ασφάλειας στις μεταγγίσεις, η λειτουργία του παρείχε τη δυνατότητα της άμεσης κάλυψης των όποιων αναγκών. Ωστόσο, οι δομές πλέον οδηγούνται στη «συγκέντρωση» και οι αποφάσεις σύμφωνα με την κα Ζερβού είναι καθαρά πολιτικές, χωρίς να δίνεται βάση στην άποψη των επιστημόνων.

Ο έλεγχος των δειγμάτων αίματος στο ΠΓΝΙ σταμάτησε την περασμένη Κυριακή και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν δράση οι ειδικές εταιρείες μεταφοράς. Το συγκεκριμένο «ευαίσθητο» θέμα, δε χωράει προβλέψεις και κινδυνολογίες, αφού η νέα λειτουργία και τυχόν προβλήματα θα φανούν στην πράξη. Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο φόρτος εργασίας που θα σωρευτεί στο Νοσοκομείο του Ρίου, δε θα λειτουργήσει αρνητικά για τα Νοσοκομεία της Ηπείρου σε επείγουσες περιπτώσεις ή μεγάλα έκτακτα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν άμεσα οι όποιες ανάγκες προκύψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News