466
|

Εδώ Ιωάννινα: Η διασκέδαση της κρίσης βγαίνει απ’ το κέντρο

Avatar Βίκυ Κώστα 16 Νοεμβρίου 2013, 00:43

Εδώ Ιωάννινα: Η διασκέδαση της κρίσης βγαίνει απ’ το κέντρο

Avatar Βίκυ Κώστα 16 Νοεμβρίου 2013, 00:43

Τετάρτη βράδυ, μετά τη δουλειά κι αναζητώ ένα μέρος για να πιω ένα ποτό, να μιλήσω ήσυχα, να αποφορτιστώ από το άγχος της καθημερινότηας και να ξεχαστώ. Το κέντρο των Ιωαννίνων, όπου συγκεντρώνονται και τα περισσότερα καφέ και μπαρ είναι σχεδόν άδειο.

Δε φταίει η ψύχρα και το ψιλόβροχο, ούτε η ημέρα, που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά το απόγευμα. Οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι έχουν αλλάξει συνήθειες ακόμη και στη διασκέδαση, όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά και συνειδητοποίησης ότι τα απλά πράγματα αξίζουν στη ζωή, ειδικά όταν αυτά πλαισιώνονται από ανθρώπους που αγαπάς και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Σε κάνουν, βρε παιδί μου, να χαλαρώνεις, ακόμη και μετά από μια δύσκολη μέρα και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου ακόμη κι αν είσαι από το πρωί στο τρέξιμο, το μακιγιάζ σου έχει αλλοιωθεί, τα μαλλιά σου δεν είναι καλοχτενισμένα και δε φοράς τα καλά σου. Θα μου πεις ποιος δίνει σημασία σε όλα αυτά, ειδικά όταν μιλάμε για διασκέδαση; Πλέον, κανείς, αλλά πριν από λίγα μόλις χρόνια, σχεδόν κανείς σε αυτή την πόλη δεν έβγαινε για ποτό, αν πριν δεν είχε περάσει αρκετές ώρες στον καθρέφτη, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια στο ντύσιμό του και στην εμφάνισή του γενικότερα.

Και ήξερες ότι στο τάδε μαγαζί- στο κέντρο τον χειμώνα και στην παραλίμνια περιοχή το καλοκαίρι- θα συναντούσες μόνο καλοντυμένες και καλοντυμένους, που στην τελική δεν έβγαιναν για να περάσουν καλά. Αλλά, έβγαιναν, οι μεν για να διαφημίσουν την καινούρια πανάκριβη τσάντα, την οποία φυσικά είχαν λάβει ως δώρο από τον συνοδό και φυσικά είχε αγοραστεί στο Κολωνάκι και οι δε για να διαφημίσουν το καινούριο αυτοκίνητο, που είχαν παρκάρει ακριβώς απ’ έξω.

Αυτές οι εικόνες έχουν ξεχαστεί πια. Σήμερα, όποιος θέλει να διασκεδάσει, να χαλαρώσει ή να ακούσει καλή μουσική, θα το κάνει χωρίς επιδείξεις και φανφάρες. Και θα επιλέξει όχι μόνο τα καφέ, τα μπαράκια και τα εναλλακτικά μαγαζιά στο κέντρο, αλλά και αυτά που έχουν αρχίσει και ξεφυτρώνουν στα προάστια των Ιωαννίνων.

Νέοι άνθρωποι, με γνώσεις στο αντικείμενο της εστίασης ή απλά με τον ενθουσιασμό για κάτι καινούριο, ανοίγουν νέες επιχειρήσεις έξω από την πόλη, προσφέροντας ποιοτική διασκέδαση και νέες ιδέες. Θες τσιπουράκι ή ουζάκι; Θα πας στο Πέραμα, όπου συνοδεύεται με πλήθος φιλεμάτων, παραδοσιακών ή γκουρμέ. Ή θα οδηγήσεις μέχρι τον Κατσικά ή το Κουτσελιό, για να βρεθείς με φίλους σε καφενέδες νέας ή παλιάς κοπής, που πάντα ήταν δημοφιλείς στους φοιτητές, αλλά εμείς μόλις τώρα ανακαλύπτουμε τους «θησαυρούς τους». Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η κρίση λοιπόν, οδήγησε στην… αποκέντρωση στη διασκέδαση και εμείς οι Γιαννιώτες το απολαμβάνουμε.

Υ.Γ.: Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε έπειτα από ένα όμορφο βράδυ στο Κουτσελιό, σε ένα μπαράκι, με ανθρώπους που αγαπώ και ξέρουν να εκτιμούν τα απλά και τα όμορφα της ζωής. Σε σας λοιπόν, Ηλία, Νατάσα και Σπύρο!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News