540
|

Εδώ Ιωάννινα: Εμφύλιος για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Avatar Βίκυ Κώστα 17 Δεκεμβρίου 2014, 00:10

Εδώ Ιωάννινα: Εμφύλιος για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Avatar Βίκυ Κώστα 17 Δεκεμβρίου 2014, 00:10

Σάββατο βράδυ, κρύο πολύ, «μυρίζει» Χριστούγεννα και ο κόσμος βγήκε να το γιορτάσει στην κεντρική πλατεία. Οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, ερωτευμένα ζευγαράκια, περίεργοι, επισκέπτες ή, απλά, περαστικοί.

Φόρεσαν τα σκουφιά τους, πήραν και μαλλί της γριάς και περίμεναν.

Τι; Μα, φυσικά, τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Κάποιοι από αυτούς είχαν ακούσει για την πρωτοτυπία του, οι περισσότεροι το είδαν να στήνεται, αλλά δεν ήθελαν να το πιστέψουν.

Πώς να πιστέψουν δηλαδή, ότι στη θέση του παραδοσιακού δέντρου, με τα χιλιάδες λαμπιόνια, βρίσκεται μια μινιμαλιστική κατασκευή; Ναι, μοιάζει λίγο με δέντρο, λίγο με μεταλλικό τρίγωνο, όμως «τι σχέση έχει αυτό το έκτρωμα με τα Χριστούγεννα;», σκέφτηκαν κάποιοι. Αλλά δεν τόλμησαν να το εκστομίσουν εκείνη την άγια ώρα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Το έκαναν αργότερα, «πλημμυρίζοντας» τα social media, με καυστικά σχόλια.

Αυτή είναι οι μισοί, που αποτελούν το συντηρητικό, το «απολιθωμένο». Γιατί, υπάρχουν και οι άλλοι, που το επαινούν και χαρακτηρίζονται ως «φιλελέδες».

Εκεί, λοιπόν, που η πόλη «νύσταζε» από τη βαρεμάρα και τη ραστώνη της καθημερινότητας, ξαφνικά διχάστηκε για ένα δέντρο. Και τι δέντρο: φτιαγμένο κυρίως από βιομηχανικά, «σκληρά» υλικά – είναι αποτέλεσμα του συγκερασμού του σύγχρονου με το παλιό.

Πηγή έμπνευσης για την κατασκευή του αποτέλεσε η βασική γεωμετρική μορφολογία ενός τυπικού χριστουγεννιάτικου δέντρου που σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο. Εκεί «κόλλησαν» και άλλα παραπλήσια τριγωνικά σχήματα που συνδέονται (συνειρμικά) με τα Χριστούγεννα – όπως τα παραδοσιακά μεταλλικά τρίγωνα για τα κάλαντα.

Σακιά γιούτας στη βάση του Δέντρου, «σακιά μνήμης» όπως τα αποκαλεί ο καλλιτέχνης, τα οποία συνδέονται με τις τοπικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, όπου ο στολισμός των δέντρων περιλάμβανε καρπούς όπως (επιχρυσωμένα) καρύδια, τσίγαλα (αμύγδαλα), λεφτόκαρα (φουντούκια) και κάστανα μαρόνια.

Το φετινό δέντρο αποτελεί μια εναλλακτική εικαστική πρόταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 1ου «Luminous – Ioannina Light Festival», από τον εικαστικό Γιώργο Κεβρεκίδη.

Πάντως, ο νέος Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, βρήκε «εξαιρετικό» όλον αυτόν τον ντόρο! Απαντώντας στους επικριτές έγραψε – μέσω facebook: «Μια εικαστική παρέμβαση έχει νόημα αν δεν περνάει απαρατήρητη. Με αυτή την έννοια και μόνο η συζήτηση που έχει προκληθεί είναι απολύτως ενδιαφέρουσα. Ακόμα και οι υπερβολές. Άλλωστε, μας χαρακτηρίζουν πολλές φορές οι υπερβολές. Πολλά έργα μοντέρνας τέχνης, που σήμερα τα χαρακτηρίζουμε σπουδαία, μοναδικά κ.λπ. κάποιοι, όταν τα πρωτοαντίκρισαν, διαδήλωναν για την καταστροφή τους. Η αξιολόγηση κάθε μορφής τέχνης είναι θέμα υποκειμενικό.».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «Δεν έχουν σκοπό τα γλυπτά να υποκαταστήσουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν είναι αυτή η αποστολή τους. Άλλωστε, κλασικά φωτάκια και παραδοσιακά δέντρα έχουν τοποθετηθεί στα Γιάννενα». Και είναι αλήθεια όσα δήλωσε ο Δήμαρχος.

Τα προηγούμενα χρόνια, θα προσθέσω εγώ, που όλα ήταν συμβατικά στολισμένα, επίσης υπήρξαν αρκετοί που πάλι γκρίνιαζαν. «Ζούμε εποχές κρίσης και τι τα θέλουμε τα φωτάκια και τους στολισμούς» έλεγαν, με ολόκληρα κομμάτια μιζέριας. Και φέτος που είναι πραγματικά ιδιαίτερο το δέντρο, ο επαρχιωτισμός κάποιων δεν τους επιτρέπει να δουν το διαφορετικό και να μείνουν στον συμβολισμό: πιθανώς επειδή έχουν συνηθίσει τα κλασικά και τετριμμένα, έχουν επαναπαυτεί στο αστικό βόλεμα: στο all time classic πράσινο χριστουγεννιάτικο δεντράκι με τα δωράκια και τις μπαλίτσες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση σε μια πόλη που αγαπά τις Τέχνες και δεν χρειάζεται τις υπερβολές και τις μεμψίμοιρες φωνές για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και την έλευση του νέου χρόνου. Αυτό που λείπει είναι τα συναισθήματα της αγάπης και της ανθρωπιάς. Έστω και μέσω ενός artistic χριστουγεννιάτικου δέντρου…
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News