394
|

«Δως μου σύριγγες, να πάρεις καθετήρες»

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 11 Απριλίου 2011, 06:40

«Δως μου σύριγγες, να πάρεις καθετήρες»

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 11 Απριλίου 2011, 06:40

Ήθελα πολύ να γράψω κάτι αισιόδοξο όταν κάθισα μπροστά στον υπολογιστή μου. Ανοιξιάτικος καιρός, ένας λαμπερός ήλιος, φιλότιμη προσπάθεια για  θετικές σκέψεις. Μάταια όλα…Κάνοντας μια βόλτα στα ειδησεογραφικά πορταλ προσγειώθηκα απότομα. Η σκληρή καθημερινότητα που βιώνει καιρό τώρα, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας αρχίζει να αγγίζει πλέον σημεία απολύτως  οριακά.

Δύο μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία –το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο- βγαίνουν εκτός του συστήματος εφημεριών και αναστέλλουν τις εισαγωγές ασθενών μέχρι νεωτέρας. Οι  εργαζόμενοι- γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί- υποστηρίζουν ότι με την μείωση της επιχορήγησης και την καθυστέρηση στην καταβολή της, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών. Δεν μπορούν να προμηθευτούν-λένε- φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα, καύσιμα ενώ υπάρχει ζήτημα και με τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Για τα της μισθοδοσίας δεν γνωρίζω, αλλά σε ότι αφορά στα υπόλοιπα, φίλος μου καρδιολόγος σε πολύ μεγάλο  νοσοκομείο της Αθήνας μου έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι για να κάνει «μπαλονάκια» σε καρδιοπαθείς αναγκάζεται να τηλεφωνεί σε συναδέλφους του άλλων δημόσιων νοσοκομείων και να … ανταλλάσουν υλικό. «Δώσε μου ένα στεντ κι εγώ θα σου δώσω τρεις …καθετήρες» ή κάτι ανάλογο φαντάζομαι…

Θυμήθηκα τις ιστορίες που μας έλεγαν στο σχολείο  όταν ήμασταν μικρά παιδιά…Ότι τα ακόμα πιο παλιά και δύσκολα  χρόνια, οι μαθητές έδιναν αυγά από τις κότες της οικογένειας για να πάρουν μολύβια και τετράδια. Υπερβολική ίσως η αναδρομή στο παρελθόν, αλλά ομολογώ πώς  την έκανα.

Επιστρέφοντας στο παρόν, αναρωτιέμαι  τι θα γίνει με τους  ασθενείς που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κάνουν εισαγωγή και να  νοσηλευτούν στο Αιγινήτειο και το Αρεταίειο . Θα «στριμωχτούν»  σε κάποιο άλλο δημόσιο νοσοκομείο που ενδεχομένως δεν θα καλύπτει απολύτως τις ανάγκες τους; Θα πάνε- όσοι αντέχουν βέβαια- σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο; Και πόσοι έχουν απομείνει να το αντέχουν αυτό πια αν δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση η καλό ταμείο; Ελάχιστοι…

Δεν έχει ούτε σήμερα αισιόδοξο κομμάτι… Κι όπως μας πάνε, βλέπω  ότι θα αργήσει πολύ…

Update: Το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης το 28% του προϋπολογισμού του «Αιγινήτειου» και του «Αρεταίειου» θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να πάρουν τα χρήματα και να ξεκινήσουν τις πληρωμές. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγονται τα δύο νοσοκομεία. Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίου 2 εκατ. ευρώ από το «μερίδιο» του υπουργείου Υγείας στη λειτουργία των δύο νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News