Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των Θεσμών για το «πακέτο» τής έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.
Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Τετάρτης, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.
Οπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας και μεταδίδει το vima.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά τού ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά προτείνεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.
Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών -με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και παρουσία τής εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου- άρχισε στις 10 το πρωί της Τετάρτης.
Προς έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη
Οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 28 Απριλίου, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους. Για έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα κάνει λόγο και το Reuters χωρίς, ωστόσο, να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Συζήτηση για το ελληνικό θέμα θα υπάρξει και στο άτυπο Eurogroup στις 22 Απριλίου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει για την πιθανότητα να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
«Αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε την Τετάρτη ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τρία ζητήματα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης: Την συμφωνία με τους Θεσμούς για την ρύθμιση του χρέους, την πλήρη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ και την επίτευξη συμφωνίας με το Ταμείο.
Ανέφερε επίσης πως το Eurogroup στο Αμστερνταμ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ωρών, όπου πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι η ελληνική οικονομία και θα γίνει καταγραφή της προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα. Επίσης αναφέρει πως έχει γίνει πρόοδος στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.
Για την ίδια πηγή, το βέλτιστο σενάριο είναι να υπάρξει σημαντική σύγκλιση στα ανοιχτά ζητήματα κατά τη διάρκεια του Eurogroup, έτσι ώστε να επιστρέψουν έπειτα οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα με στόχο να φτάσουν σε μια συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές.
Εκνευρισμός στο Μαξίμου
Η δήλωση αυτή η οποία έγινε πολύ σύντομα μετά τις θετικές αναφορές του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, θεωρήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «απάντηση» κάποιων στο θετικό κλίμα που δημιούργησε νωρίτερα το «άνοιγμα» του προέδρου της Κομισιόν. Και προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα στο καλό κλίμα είχαν συμβάλει και τα νέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία για τη διευθέτηση του χρέους.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι o αξιωματούχος επιμένει στη σκληρή γραμμή της προκαταβολικής νομοθέτησης του έξτρα πακέτου των 2,7 ως 3,5 δισ. Ευρώ, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα του χρέους.
Οπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης η απαίτηση για τη νομοθέτηση μιας αναλυτικής λίστας με τα πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή» είναι κίνηση υπονομευτική μεταξύ άλλων και για την προοπτική ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.
Η ελάφρυνση του χρέους
Οι δανειστές παραμένουν διχασμένοι σε σχέση με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη και τις επιδόσεις της Ελλάδα στα δημοσιονομικά τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής, σύμφωνα με το Reuters.
«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Θεσμούς, στα κράτη-μέλη και τους λοιπούς απέναντι στα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο αξιωματούχος
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να χορηγήσει βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και χωρίς το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα, ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό είναι ανοησία», είπε.
Το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση δανειστών-Κατρούγκαλου
Για το απόγευμα της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Επί τάπητος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός μετέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως οι Θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Στη συνάντηση των Θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Τρίτη, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι τον Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News