859
|

«Ασυνόδευτοι ανήλικοι»

Avatar protagon.import 25 Ιουνίου 2015, 00:15

«Ασυνόδευτοι ανήλικοι»

Avatar protagon.import 25 Ιουνίου 2015, 00:15

«Είμαι 18, σας το υπόσχομαι ότι είμαι 18, δεν το βλέπετε; Πρέπει να τους το πείτε για να μ’ αφήσουν να φύγω». Ο Χασάν έχει καταγραφεί από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ως «ασυνόδευτος ανήλικος». Είναι ένας από τους 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν με χίλιους κινδύνους στη Λέσβο, τον περασμένο Μάιο. Βρίσκεται ανάμεσα στους 25 ανήλικους που φιλοξενούνται σήμερα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, στη Μόρια. Από τη πρώτη στιγμή ζητά επίμονα από τους υπεύθυνους να τον αντιμετωπίσουν ως ενήλικο. Να τον αφήσουν να φύγει, να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι του που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν κι έχει ως τελικό προορισμό τη Γερμανία…

Τους τελευταίους μήνες οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο. Τον Ιανουάριο έφτασαν στη Λέσβο 700 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Φεβρουάριο 1.020, τον Μάρτιο 3.000 τον Απρίλιο 4.000 και τον Μάιο 8.500 άνθρωποι. Στη δίνη αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας βρίσκονται χιλιάδες παιδιά που ταξιδεύουν χωρίς τους γονείς τους. Δεν πρόκειται για στατιστικές, αλλά για μια δραματική πραγματικότητα που μόνο αν την βιώσει κανείς από κοντά μπορεί να συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.

Στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στην Ορεστιάδα αλλά και στην Αθήνα υλοποιείται από την ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ένα δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Το έργο -στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» που χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και διαχειριστής του είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη- έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, την πρόσβασή τους σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και την ομαλή ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.

Στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκε η Ευαγγελία Λεοντή, η επίτροπος της ΜΕΤΑΔΡΑΣΗΣ και δικηγόρος από τη Μυτιλήνη με πολύχρονη εμπειρία στη νομική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Πήραμε τον δρόμο για το Κέντρο Υποδοχής κάνοντας μια πρώτη στάση στο πάρκο (στην περιοχή του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ) που πρόσφατα παραχώρησε ο Δήμος της Μυτιλήνης για να φιλοξενηθούν περίπου 2.000 άτομα. Η κατάσταση είναι χαοτική. Εκατοντάδες έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από ιατρική φροντίδα, φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης. Περίπου 400 άτομα βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση στο κολυμβητήριο του νησιού. Πάνω από 700 στοιβάζονται έξω από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός κάνει έκκληση για χημικές τουαλέτες και ντους σε διάφορα σημεία του νησιού.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς -η αστυνομία, το λιμενικό, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, Γιατροί του Κόσμου και η ‘Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)- αλλά τα νούμερα μας ξεπερνούν. Χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει τη νομική αρμοδιότητα συντονισμού» μας λέει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης. «Στο νησί πάντως δεν νιώθουμε καμία αίσθηση απειλής, δεν έχει αυξηθεί καθόλου η εγκληματικότητα, ούτε έχει επηρεαστεί ο τουρισμός, προς το παρόν», συμπληρώνει η Ευαγγελία Λεοντή.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο και φθάνουν στις ελληνικές ακτές, αν δεν γίνουν αντιληπτοί από τις ελληνικές αρχές, αναζητούν μόνοι τους την αστυνομία για να «παραδοθούν», ώστε να περάσουν το ταχύτερο από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και να πάρουν άδεια παραμονής (έξι μήνες για τους Σύριους, ένας μήνας για τις υπόλοιπες εθνικότητες).

Το Κέντρο μπορεί να δεχθεί έως 700 άτομα με μέσο όρο παραμονής 4-5 μέρες. Η διαδικασία αυτή δυσχεραίνει όσο αυξάνονται τα νούμερα των εισροών χωρίς να ενισχύεται ο μηχανισμός διαχείρισής του.

(Ευαγγελία Λεοντή Επίτροπος Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, Μεταφραστής ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ)

Στη Μόρια μας περίμενε ο μεταφραστής μας. Ο Αλί έφθασε ως μετανάστης στην Ελλάδα πριν 14 χρόνια. Έμαθε ελληνικά στην Κρήτη και σήμερα δουλεύει στη ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ.

Κατά την είσοδό μας στο κέντρο, συναντήσαμε 3 αστυνομικούς από το κλιμάκιο της FRONTEX. Ήταν η ώρα του φαγητού. Οι αστυνομικοί διαχειρίζονταν την κατάσταση με μια αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και ευγένεια. Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής βρίσκονται αυτή τη στιγμή 25 ανήλικοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία, 24 αγόρια και ένα κορίτσι, ηλικίας από 13 έως 18 ετών.

Μιλήσαμε για αρκετή ώρα με τα παιδιά. Η Ευαγγελία έχει φροντίσει να τους δοθεί μία αίθουσα για να κοιμούνται ξεχωριστά από τους υπόλοιπους ενήλικες. Όμως οι αριθμοί παιδιών και των ενηλίκων αυξάνονται καθημερινά. Στο Κέντρο δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Συζητώντας με τα παιδιά, ο Χασάν από το Αφγανιστάν εμφανίζεται ως de factο εκπρόσωπός τους. Ήθελε απεγνωσμένα να πείσει ότι είναι ενήλικας και ζητούσε επίμονα να τον αφήσουν να φύγει για να φθάσει μια ώρα αρχύτερα στην Γερμανία. «Πριν τρεις εβδομάδες έφυγα από το σπίτι μου στο Αφγανιστάν. Περπάτησα μία εβδομάδα και τις υπόλοιπες δύο τις έχω περάσει εδώ. Αυτό είναι αποτυχία για μένα. Αισθάνομαι πολύ στεναχωρημένος εδώ, νιώθω ότι είμαι σε φυλακή».

«Αν υπήρχε μία δομή για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο, η υποστήριξη αυτών των παιδιών θα ήταν πιο αποτελεσματική και η κοινωνική τους ένταξη πιο ομαλή. Δεν θα χρειαζόταν να περνούν από τα Κέντρα Κράτησης και να πρέπει να συνυπάρχουν με τους ενήλικες» μας εξηγεί η Ευαγγελία. «Αυτό δεν είναι μέρος για εμάς τα παιδιά. Όλοι θέλουμε την ελευθερία μας. Θέλουμε να πάμε μπροστά. Πρέπει να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας », ήταν τα τελευταία λόγια του Χασάν πριν μας αποχαιρετήσει.

Η Σοφία Κουβελάκη είναι Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ίδρυμα Μποδοσάκη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News