633
| In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / φωτ. αρχείου

Αντιτρομοκρατική: Εξι συλλήψεις – συνδέονται και με το δέμα-βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 20:50
|In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / φωτ. αρχείου

Αντιτρομοκρατική: Εξι συλλήψεις – συνδέονται και με το δέμα-βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 20:50

Με την αποστολή δέματος-βόμβας στην Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, πριν λίγες εβδομάδες, και ακόμη τέσσερις επιθέσεις με «άρωμα» τρομοκρατίας συνδέεται η αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής το πρωί της Τρίτης, η οποία οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων και στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δέκα, συνολικά, ημεδαπών.

Υπενθυμίζεται πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ) πραγματοποίησε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση τόσο στην Αθήνα όσο και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία «για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν της ΕΛ.ΑΣ..

Κατά την ίδια ανακοίνωση, για την υπόθεση κατηγορούνται δέκα ημεδαποί, από τους οποίους οι έξι συνελήφθησαν ενώ οι τέσσερις είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση βρίσκονται και δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πυροτεχνουργοί, οι οποίοι φέρονται να προμήθευαν με εκρηκτικές ύλες τους συγκατηγορούμενούς τους, ανέφεραν πηγές του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Οι πέντε επιθέσεις

Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης είχαν εξιχνιαστεί πέντε περιστατικά που συνδέονται με την υπόθεση και συγκεκριμένα:

  1.  Η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2.  Η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα (σ.σ. στο ίδιο υποκατάστημα η οργάνωση «17 Νοέμβρη» είχε δολοφονήσει τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη) την 25-01-2024,
  3.  Η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  4.  Η ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5.  Η ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Για τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη ενέργεια την ευθύνη είχε αναλάβει, με ανακοινώσεις της σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Σε ό,τι αφορά την πρώτη από τις ενέργειες που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η «Καθημερινή» σημείωσε πως η πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης και παραλήπτρια του φακέλου με τα εκρηκτικά (διαβάστε σχετικά εδώ) είχε χειριστεί υπόθεση ενός εκ των ατόμων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας.

Στον φάκελο αυτόν, που δεν πυροδοτήθηκε, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισαν αποτυπώματα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα ορισμένων εκ των συλληφθέντων της επιχείρησης της ΔΑΕΕΒ.

Την ευθύνη για αυτή την ενέργεια είχε αναλάβει η αυτοαποκαλούμενη αναρχική ομάδα «Ενοπλη Απάντηση».

Πιστόλια, καραμπίνες και εκρηκτικά βρήκε η Αντιτρομοκρατική

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων τρία κελιά καταστημάτων κράτησης και εννέα οικίες, στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο,
  • τρία πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • καραμπίνα,
  • εξαρτήματα όπλων,
  • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
  • φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • δύο αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις δικαστικές Αρχές, ενώ «οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται», κατέληξε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ..

Πιθανή σύνδεση της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» με τους «Αντάρτες Εκδίκησης»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η «Σύμπραξη Εκδίκησης», η οποία εμπλέκεται σε τουλάχιστον τρεις από τις παραπάνω επιθέσεις, όπως προαναφέρθηκε, να συνδέεται με τους «Αντάρτες Εκδίκησης», μια άλλη οργάνωση που στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις.

Πρόκειται για οργάνωση η οποία είχε εκτελέσει χτυπήματα σε βάρος μίας δικαστικού και ενός αστυνομικού.

Στην Αντιτρομοκρατική εξετάζεται, μάλιστα, ακόμη και το ενδεχόμενο να πρόκειται για την ίδια οργάνωση, με μία ελαφρά παραλλαγή του ονόματος.

Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης –κατά την ίδια πηγή– είναι η διαφαινόμενη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών, κάτι που οι Αρχές έχουν διαπιστώσει ξανά σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Φαίνεται ότι πρόσωπα που ήδη κρατούνται, στις Φυλακές Δομοκού και Λάρισας,  έδιναν εντολές σε ποινικούς για να πραγματοποιούν χτυπήματα εξ ονόματος κάποιας οργάνωσης, ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...