333
Στη συζήτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων, την 3η ημέρα εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχε εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας, ο Αρης Αγγελής, γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ/

Αντιπαράθεση για τις ελλείψεις φαρμάκων και στο Φόρουμ των Δελφών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 13:48
Στη συζήτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων, την 3η ημέρα εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχε εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας, ο Αρης Αγγελής, γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ/

Αντιπαράθεση για τις ελλείψεις φαρμάκων και στο Φόρουμ των Δελφών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 13:48

Συζήτηση για τις συνεχιζόμενες και πολλαπλές ελλείψεις φαρμάκων έγινε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με όλους τους συμμετέχοντες να παρατηρούν ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό και να ζητούν διαφάνεια και συνεργασία σε όλο το μήκος της αλυσίδας διακίνησης των φαρμάκων.

Ο Αρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στους λόγους των ελλείψεων φαρμάκων, λέγοντας ότι συνδυάζονται η παραγωγική διαδικασία και εμπορικοί λόγοι. Οι σημαντικές ελλείψεις έχουν να κάνουν με ελλείψεις κρίσιμων μοναδικών σκευασμάτων, ανέφερε, ενώ υποστήριξε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Αγγελής μίλησε και για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την ομαλοποίηση της αγοράς, ξεκινώντας από την επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων και τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στην οποία συμμετέχει το 95% των φορέων.

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε ότι κάθε έλλειψη αντιμετωπίζεται διαφορετικά και απαιτεί διαφορετική λύση. Μίλησε για λίστα φαρμάκων τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από την αγορά και για συνεχή παρακολούθηση του θέματος των ελλείψεων, ενώ σημείωσε ότι ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι η αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και άλλα.

Ο Μιχάλης Τσατσαρώνης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και σήμερα εντοπίζονται ελλείψεις σε περίπου 100 φαρμακευτικά σκευάσματα, με τα περισσότερα να είναι φθηνά φάρμακα. Για τις παράλληλες εξαγωγές (νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, με στόχο την κατάλληλη τιμή) είπε ότι κυμαίνονται στο 5% του τζίρου των φαρμακαποθηκών, καταγράφοντας μείωση 27,5%.

Ο κ. Τσατσαρώνης είπε ότι παρατηρείται υπο-εφοδιασμός της αγοράς έως και 40%, προκαλώντας την αντίδραση του Μιχάλη Χειμώνα, γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Ο κ. Χειμώνας είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν πλήρη στοιχεία για 8.000 κωδικούς φαρμάκων. Οπως πρόσθεσε, στην Ελλάδα το πρόβλημα των ελλείψεων είναι δύσκολο να λυθεί λόγω της χαμηλής τιμής των φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...