765
|

Ανοίγουν ΕΜΠ και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο!

Ανοίγουν ΕΜΠ και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο!

Ε, δεν φαντάζομαι να το πιστέψατε; Ναι, ξέρω. Ανακοινώθηκε ότι η Σύγκλητος θα συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες των ΑΕΙ (εννοώ τους διοικητικούς, ή τους εκάστοτε απεργούντες). Οι ιδιοκτήτες σκέφτονται να επιτρέψουν την είσοδο στους παρείσακτους (καθηγητές και φοιτητές), φυσικά αφού οι παρείσακτοι δεχθούν μία σειρά όρων των ιδιοκτητών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ο τιτάνιος στόχος των 13 εβδομάδων ανά εξάμηνο, άρα θα παριστάνουμε όλοι χαρούμενοι ότι σώθηκε η παρτίδα, δηλαδή το εξάμηνο. Λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, στοιχηματίζω 1.000 προς 1, ότι ούτε τα προσχήματα θα σωθούν. Ιδού οι λόγοι και η σειρά των γεγονότων:

1. Λίγες μέρες μετά, ορισμένοι φοιτητικοί σύλλογοι (π.χ. Τοπογράφοι, Βιολογικό) αποφασίζουν κατάληψη των σχολών έπειτα από γενικές συνελεύσεις. Θυμίζω ότι γενική συνέλευση είναι η βλακώδης και σκόπιμα μακρόσυρτη διαδικασία που ξεκινάει στις δέκα το πρωί με πολλούς φοιτητές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ορισμένοι πραγματιστές (τους λέμε «φυτά»), που απλά θέλουν να σπουδάσουν. Οι συνδικάλες τραβάνε σκόπιμα τη συνέλευση μέχρι τα μεσάνυχτα, οι σοβαροί φοιτητές αποχωρούν, μένουν ελάχιστοι, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία επί των παρόντων (π.χ. 9 υπέρ, 2 κατά σε σχολές των 500 φοιτητών) ψηφίζουν υπέρ της κατάληψης. Μπίνγκο.

2. Στις σχολές που δεν πετυχαίνει το ανωτέρω κόλπο, οι διοικητικοί ξεκινούν νέα απεργία με το αυτονόητο αίτημα να πληρωθούν τους 2 μήνες της απεργίας τους. Οι σχολές ξανακλείνουν.

3. Τα κόμματα σπεύδουν να τοποθετηθούν. Η ΝΔ καλεί με προσποιητή αυστηρότητα τους διοικητικούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόψυχα τους διοικητικούς, το ΠΑΣΟΚ διστάζει. Τη λύση όμως δίνει η ΔΗΜΑΡ, η οποία ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις της κεντρικής επιτροπής της, συστήνει ψυχραιμία με παράλληλο σεβασμό του δικαιώματος της μάθησης, αλλά και της απεργίας.

4. Πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα. Στο πνεύμα των εορτών, πολλοί γονείς διερευνούν σοβαρά τη δυνατότητα σπουδών στο εξωτερικό σε χώρες που το κόστος σπουδών και διαβίωσης δεν είναι απαγορευτικό. Κάποιοι άλλοι (και εγώ μεταξύ τους) δεν τους βγαίνουν τα χρήματα, οπότε κοιτούν λύσεις τύπου Deree.

Τι; Deree; Και πού είναι η κατάκτηση της δωρεάν εκπαίδευσης; Ενώ οι σπουδές των παιδιών που πέτυχαν στην Αθήνα, αλλά πρέπει να πάνε στην Πάτρα, ή στην Κομοτηνή (όπου υπάρχουν ανοικτά ΑΕΙ), με 4 χρόνια υποχρεωτικά ενοίκια, είναι εντελώς δωρεάν. Αλλά βέβαια, το Deree ασχολείται μόνο με ταπεινά αντικείμενα, Economics, Business Administration, Information Technology. Δεν υπάρχει βασική επιστήμη, δεν υπάρχει έρευνα. Ακριβώς έτσι είναι. Δεν μπορεί; Ίσως. Μπορεί να δοκιμάσει, αν έχει τα κονδύλια να επενδύσει και να δημιουργήσει σχολές Science, Engineering, Law; Όχι, διότι δεν το επιτρέπει το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

Τώρα βέβαια, την ύστατη ώρα, ή μάλλον μετά την ύστατη ώρα, εστάλη ανοικτή επιστολή από δεκαοκτώ λογικούς ανθρώπους, 2 αντιπρυτάνεις, ορισμένους κοσμήτορες σχολών και προέδρους τμημάτων του Παν. Αθηνών με λίστα από επτά (7) κατηγορίες διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, οι οποίοι ανήκουν στο ΑΕΙ, αλλά δεν υπηρετούν (για διαφόρους λόγους) σε αυτό. Οι υπολογισμοί των ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ αυτών κοσμητόρων και προέδρων τμημάτων ανεβάζει τους απόντες / αποσπασμένους σε άλλες υπηρεσίες / οσονούπω συνταξιούχους σε 400, την ώρα που το Υπ. Παιδείας ζητά από το ΕΚΠΑ 498 διαθεσιμότητες! Ρωτώ λοιπόν ο αφελής, γιατί δεν δίνουν αυτοί οι 18 λογικοί άνθρωποι τα 400 ονόματα, αφού τα ξέρουν, ώστε να ανοίξει το Πανεπιστήμιο αύριο; Μήπως φοβούνται ότι θα τους κτίσουν στα γραφεία τους;

Παράλληλα, την 30-10-13, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία αμείβονται κανονικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, παρότι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και περίπου δύο μήνες. Τι λέτε, ρε τσακάλια; Εδώ το ξέρουμε όλοι από την πρώτη εβδομάδα ότι οι διοικητικοί πληρώνονται, ενώ ΔΗΘΕΝ απεργούν. Τώρα το αντελήφθη η Δικαιοσύνη; Ο ένας θεσμός λειτουργεί καλύτερα από τον άλλον στη χώρα μας!

Υ.Γ.: Αγαπητέ Γιώργο Μαυρωτά, είσαι ο μόνος που ανέδειξε ότι στις σχολές με εργαστήρια, αν χαθεί ένα εξάμηνο, τα εργαστήρια (και η σχολή) δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πλην όμως δεν θα χαθεί το εξάμηνο, θα χαθεί το ΕΤΟΣ (2 εξάμηνα)

Υ.Γ.2: Στο προηγούμενό μου άρθρο, ορισμένοι αναγνώστες-σχολιαστές με κατέκριναν επειδή πρότεινα την εγγραφή των πρωτοετών με βάση τον οκταψήφιο κωδικό των Πανελληνίων (χωρίς τη «βοήθεια» των διοικητικών). Την 30-10-13 το υπουργείο Παιδείας έδωσε λύση στο θέμα των μειωμένων εισιτηρίων για τους πρωτοετείς φοιτητές των Πανεπιστημίων οι οποίοι δεν έχουν μπορέσει να εγγραφούν στις σχολές τους λόγω απεργιών και έτσι δεν μπόρεσαν να προμηθευθούν «πάσο». Η λύση αυτή, ακούει στο όνομα «Βεβαίωση Επιτυχίας», η οποία ΗΔΗ χορηγείται στους νεοεισαχθέντες με τον οκταψήφιο κωδικό υποψηφίου από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους. Οι νεοεισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Βεβαίωση Επιτυχίας για την καταβολή μειωμένου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι δύσκολο!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News