451
|

Ανδρέα, προχώρα…

Γιώργος Μαυρωτάς Γιώργος Μαυρωτάς 29 Μαρτίου 2015, 00:21

Ανδρέα, προχώρα…

Γιώργος Μαυρωτάς Γιώργος Μαυρωτάς 29 Μαρτίου 2015, 00:21

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε αγωγή στον σκιτσογράφο/αρθρογράφο/γιατρό Ανδρέα Πετρουλάκη γι’ αυτό το άρθρο του στο protagon.gr, ζητώντας 1 εκατομμύριο ευρώ για προσβολή της προσωπικότητάς του. Το αστείο είναι ότι ακολουθώντας την παροιμία «μια που βρήκαμε παπά, να θάψουμε 5-6» ο κ. Καμμένος κάνει αγωγή ζητώντας το ίδιο ποσό κι από τον Σταύρο Θεοδωράκη νομίζοντας ότι είναι ιδιοκτήτης του protagon.gr, ο οποίος όπως είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή που ίδρυσε το Ποτάμι μεταβίβασε τις μετοχές του και δεν έχει καμία σχέση πια με το protagon. Είναι πάντως ανησυχητικό για έναν υπουργό Άμυνας να μην έχει στοιχειώδεις πληροφορίες σε τόσο απλά θέματα…

Τον Ανδρέα Πετρουλάκη όλοι τον ξέρουν ως έναν από τους κορυφαίους σκιτσογράφους σήμερα. Με κάθε σκίτσο του λέει όσα οι διάφοροι αναλυτές θα ήθελαν πολλές σελίδες για να περιγράψουν. Μας κάνει να χαμογελάμε προβληματισμένοι με το περίτεχνο σμίλευμα της πολιτικής (και όχι μόνο) επικαιρότητας. Μέσα στην πλάκα που έχουν τα σκίτσα του κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Χωρίς να χαϊδεύει αυτιά, τα σκίτσα του έχουν πάρει από την αρχή θέση στο αντίθετο στρατόπεδο από αυτό του λαϊκισμού. Δίνει ανάσα σε όσους έχουν απηυδήσει από τον διαχωρισμό στον οποίο προσπαθούν κάποιοι να μας οδηγήσουν, στο άσπρο-μαύρο, πατριώτες-γερμανοτσολιάδες, μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί, «ανθρωπιστές»-«νεοφιλελέδες». Μια όαση απέναντι στη στρατευμένη σκιτσογραφία που, ανάλογα με τις συμμαχίες, αποφεύγει επιμελώς να ασχοληθεί με κάποια «ευαίσθητα» θέματα.

Η λιγότερο γνωστή πλευρά του Ανδρέα Πετρουλάκη είναι ως αρθρογράφος, όπου χρησιμοποιώντας επιχειρήματα κι όχι συνθήματα, διαπραγματεύεται κατά καιρούς θέματα, συνήθως τα πιο αιχμηρά χωρίς να φοβάται μην κοπεί. Τέτοιες φωνές (ή μάλλον πένες) τις χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθότι ο εύκολος συναισθηματισμός και ο άκρατος λαϊκισμός ευνοούν τα συνθήματα σε βάρος των επιχειρημάτων. Καλά είναι τα συνθήματα όταν κυριαρχούν στα γήπεδα αλλά όχι στην πολιτική ζωή. Εκεί χρειάζεται τεκμηρίωση κι επιχειρηματολογία, σπορ στα οποία δυστυχώς δεν διαπρέπουμε.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν ο Ανδρέας Πετρουλάκης να μπαίνει στο στόχαστρο όσων έκτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω σε μύθους και πατριωτικά συνθήματα ανάμικτα με σεναριολογίες που εξυφαίνονται κατά του περιούσιου λαού. Αλλά και όσων βλέπουν με καλό μάτι το φίμωμα τέτοιων φωνών που «φαλτσάρουν» στο εθνικό μας εμβατήριο που παιανίζει ενώ το πλοίο βουλιάζει. 

Στη σημερινή κρίσιμη περίοδο που ζούμε φωνές σαν του Ανδρέα Πετρουλάκη, είτε με τα σκίτσα του είτε με τα άρθρα του, θεωρώ ότι είναι πυξίδες λογικής. Σερβομηχανισμοί που χρειάζεται μια κοινωνία για να ξανάρχεται πού και πού στα ίσα της. Άλλοι είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Ο Πετρουλάκης επέλεξε να μην είναι ούτε με τον αστυφύλαξ, ούτε με τον χωροφύλαξ.

Για όλα αυτά, Ανδρέα, προχώρα και «μη μασάς». Το λυτρωτικό χιούμορ των σκίτσων σου είναι το οξυγόνο μιας άλλης Ελλάδας που πνίγεται από την μπόχα του λαϊκισμού…

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής με το Ποτάμι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News