500
| AΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα – Τουρκία: Σενάρια για «παράλληλες» εκλογές τον Μάιο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 11:21
|AΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα – Τουρκία: Σενάρια για «παράλληλες» εκλογές τον Μάιο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 11:21

Για πρώτη φορά ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, «έδωσε» ημερομηνία (πρόωρων) εκλογών στη γείτονα για τις 14 Μαΐου, η οποία παραπέμπει στην εκλογική νίκη Μεντερές* πριν από 73 χρόνια. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου.

«Θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Aυτή είναι η πολιτική ατζέντα. Πότε θα στηθούν οι κάλπες; Ογδόντα πέντε εκατομμύρια πολίτες αυτό περιμένουν να μάθουν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρώτη φορά μίλησε για συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Ερντογάν υπενθύμισε εκείνη την 14η Μαΐου που ο Αντνάν Μεντερές ήταν ο νικητής των εκλογών», ανέφερε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων το τουρκικό κανάλι Show TV, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης,

«Οπως ο αείμνηστος Αντνάν Μεντερές νίκησε στις εκλογές στις 14 Μαΐου του 1950 με το σύνθημα “φτάνει πια, τον λόγο τον έχει ο λαός”, έτσι και τώρα, το 2023, θα πούμε “η απόφαση και ο λόγος είναι του λαού” και θα νικήσουμε. Φτάνει πια, η απόφαση, όπως και η άποψη, είναι του λαού», αναφώνησε από την πλευρά του ο Ερντογάν, θέτοντας με τον τρόπο αυτόν το ορόσημο της εκλογικής μάχης για την ανανέωση της θητείας του.

Για την επανεκλογή του χρειάζεται το 50%+1 των ψήφων και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί στον πρώτο γύρο, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί και δεύτερος, μία εβδομάδα μετά στις  21 Μαΐου.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η σημασία της παράλληλης κάλπης σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα φουντώνει η σεναριολογία περί εγκατάλειψης της 9ης Απριλίου ως επικρατέστερης ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών της απλής αναλογικής (ημερομηνία που εμφανιζόταν να έχει «κλειδώσει»), μετά και το διαζευκτικό «ή τον Μάιο» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις δηλώσεις του στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ.

«Οι εκλογές θα γίνουν, είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπότε, αν τελικά στηθούν οι κάλπες τον Μάιο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα έχουμε παράλληλες εκλογές με την Τουρκία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο, τουλάχιστον την περίοδο πριν και κατά τη διάρκειά τους –μια ηρεμία που κατά πολλούς αναλυτές είναι μείζονος σημασίας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής στις πρώτες κάλπες θα υπάρξει μια περίοδος που στην Ελλάδα θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση…

* Ποιος ήταν ο Μεντερές

Ο Αντνάν Μεντερές ανέλαβε πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 14 Μαΐου 1950.

Το 1960 συνελήφθη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και μαζί με τον τέως πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και άλλους υπουργούς οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τα «Σεπτεμβριανά».

Καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο διά απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στη νήσο Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...