344
|

Ελεύθεροι υπό εποπτεία 45 παιδεραστές στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 12:42

Ελεύθεροι υπό εποπτεία 45 παιδεραστές στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 12:42

Συνολικά 45 παιδεραστές αποφυλακίστηκαν στην Κύπρο και παρακολουθούνται από την Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, με την Αρχή Εποπτείας να αναμένει εδώ και τρία χρόνια την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που διευρύνει τις αρμοδιότητές της, με σκοπό την επιβολή πρόσθετων μέτρων στους εν λόγω αποφυλακισθέντες και ειδικά σε όσους δεν συνεργάζονται.

Ειδικότερα, όπως γράφει η εφημερίδα «Πολίτης», στην Αρχή Εποπτείας παραπέμπονται πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, είτε με απόφαση του δικαστηρίου σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας ή κατά την επιβολή της ποινής, είτε με την έκδοση διατάγματος εποπτείας από το δικαστήριο κατόπιν αίτησης του γενικού εισαγγελέα, είτε με την αποφυλάκισή τους, για την οποία λαμβάνει έγκαιρα γνώση η Αρχή Εποπτείας από τη διεύθυνση των φυλακών.

Η Αρχή Εποπτείας, αφού λάβει υπόψη τα γεγονότα της υπόθεσης, τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αποφασίζει τα κατάλληλα μέτρα για την εποπτεία των παιδεραστών που παραπέμπονται ενώπιόν της, όπως για παράδειγμα παρουσία τους σε αστυνομικό σταθμό, ψυχολογική στήριξη, θεραπευτική παρέμβαση κ.ά.

Παράλληλα, αξιολογεί την ανταπόκριση των παιδεραστών και ανάλογα αποφασίζει, είτε τη συνέχιση των μέτρων είτε την αναθεώρησή τους. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Αρχή Εποπτείας δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους εποπτευόμενους παιδεραστές να περάσουν από θεραπευτική παρέμβαση.

Το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για ψήφιση από τον Φεβρουάριο του 2019 ετοιμάστηκε έπειτα από μελέτη των καλών πρακτικών και μέτρων που εφαρμόζονται από αντίστοιχες Αρχές άλλων χωρών.  Διευρύνει τις εξουσίες – αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας και της παρέχει, παράλληλα, τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους εποπτευόμενους παιδεραστές.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

Απαγόρευση στους παιδεραστές να εισέρχονται ή να παραμένουν κοντά σε σχολεία ή σε χώρους όπου συχνάζουν τα θύματά τους ή άλλα παιδιά.

Απαγόρευση να έρχονται σε επαφή ή σε επικοινωνία με τα θύματά τους.

Απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Περιορισμός στην οικία τους για συγκεκριμένες ώρες, καθώς και υποχρέωση παρακολούθησης θεραπευτικού προγράμματος, ώστε να μπορεί η Αρχή να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο της.

Το νομοσχέδιο παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα ανάθεσης της εποπτείας των παιδεραστών σε ιδιώτες επιτηρητές υπό την επίβλεψη, βεβαίως, της Αρχής Εποπτείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...