668
«Πέντε υπερήρωες έχουν ανταλλαγεί με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο», δήλωσε ο Ζελένσκι | Press Service of the National Security and Defense Council of Ukraine

200 «υπερήρωες» του Ζελένσκι με αντάλλαγμα έναν ολιγάρχη φίλο του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00
«Πέντε υπερήρωες έχουν ανταλλαγεί με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο», δήλωσε ο Ζελένσκι
|Press Service of the National Security and Defense Council of Ukraine

200 «υπερήρωες» του Ζελένσκι με αντάλλαγμα έναν ολιγάρχη φίλο του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00

Την απελευθέρωση 215 στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών και μαχητών που ηγήθηκαν στην υπεράσπιση της χαλυβουργίας Azovstal, του εργοστασίου στη Μαριούπολη που αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας για το Κίεβο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ουκρανία, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Μόσχα για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

«Πετύχαμε την απελευθέρωση 215 προσώπων», τη μεγαλύτερη από την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανού πρώην βουλευτή Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό», πέντε αξιωματικοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής της άμυνας στην Azovstal, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, έκανε γνωστό ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμα του. «Πέντε υπερήρωες έχουν ανταλλαγεί με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο», προσέθεσε στην ίδια ομιλία του ο ουκρανός πρόεδρος, καλωσορίζοντας την απελευθέρωση ως «μία νίκη για τη χώρα».

Σύντομα τα social media «γέμισαν» εικόνες από την άφιξη των απελευθεροθέντων είτε στην ασφάλεια –για όσους η συμφωνία περιελάμβανε την άφιξη και την παραμονή στην Τουρκία, για παράδειγμα– είτε στην πατρίδα τους, όπου τους υποδέχθηκαν συγκινημένοι πολλοί πολίτες.

Οι πέντε υψηλόβαθμοι διοικητές που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο και ο αναπληρωτής του Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, μέλη και οι δύο του Τάγματος Αζόφ, που διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της μάχης στη Μαριούπολη, και το οποίο είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Κρεμλίνου ως «ναζιστικό» –άλλωστε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο, είχε σκοπό, υποτίθεται, την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης ο Σέρχιι Βολίνσκι, διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, ο οποίος τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο από τα καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία της πόλης, στο οποίο έλεγε μεταξ΄τ άλλων: «Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία που κάνουμε. Μπορεί να μας μένουν μόνο μερικές ημέρες ή ώρες».


Οι τρεις άνδρες φέρονται να έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα της Μαριούπολης, η οποία κράτησε κάμποσες εβδομάδες προτού εκείνοι και οι εκατοντάδες μαχητές που στο μεταξύ είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία παραδοθούν τον Μάιο σε υποστηριζόμενες από τους Ρώσους δυνάμεις.

Μετά την απελευθέρωσή τους από την αιχμαλωσία ο Ζελένσκι είχε βιντεοδιάσκεψη μαζί τους.

Πέραν των 215 Ουκρανών το Κίεβο κατάφερε να απελευρωθούν –με αντάλλαγμα τους 55, πάντα, ρώσους και προσκείμενους στη Μόσχα αιχμαλώτους ουκρανούς– και αλλοδαποί οι οποίοι κρατούνταν από τη ρωσική πλευρά.

Οι αλλοδαποί που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνουν δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούνιο αφού αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία. Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, ένας Κροάτης και ένας σουηδός υπήκοος, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.

Οι πολίτες των ΗΠΑ που απελευθερώθηκαν είναι ο Αλεξάντερ Ντρούεκε, 39 ετών και ο Αντι Χιούι, 27 ετών, αμφότεροι από την Αλαμπάμα, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν τον Ιούνιο ενώ πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία. Οι Βρετανοί Ειντεν Ασλιν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Το Ριάντ πέτυχε μια διευθέτηση με την οποία οι δέκα αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Σαουδική Αραβία.

Σε ανακοίνωση του για την απελευθέρωση των αιχαμλώτων του Κιέβου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί έφθασαν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στρατιωτικά ελικόπτερα και βρίσκονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου».

Η Μόσχα δεν αναφέρθηκε στον προσκείμενο στον Πούτιν πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους απελευθερωθέντες κατά την Ουκρανία.

Η χρονική στιγμή αλλά και το μέγεθος της ανταλλαγής αιχμαλώτων προκάλεσαν έκπληξη, παρατήρησαν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Οπως επεσήμαναν, νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Πούτιν είχε ανακοινώσει μερική επιστράτευση στη Ρωσία σε μια κλιμάκωση, προφανώς ,της σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Από την πλευρά τους, οι προσκείμενοι στη Ρωσία αυτονομιστές είχαν δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης θα προσάγονταν σε δίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...