319
Συνέντευξη Τύπου με φόντο τα... ΜΑΤ στο ΑΠΘ | thessnews

Ελεύθεροι και οι τρεις συλληφθέντες στα επεισόδια του ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 15:19
Συνέντευξη Τύπου με φόντο τα... ΜΑΤ στο ΑΠΘ
|thessnews

Ελεύθεροι και οι τρεις συλληφθέντες στα επεισόδια του ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 15:19

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τρεις συλληφθέντες –ένας 21 ετών και δύο 22– για τα επεισόδια του Αριστοτελείου μετά τη λήξη της πορείας φοιτητών και αντιεξουσιαστών κατά της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους οι κατηγορούμενοι, ενώ το δικαστήριο ήρε την κράτησή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νωρίτερα σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, φθορές, οπλοκατοχή, παράβαση των νόμων περί διαδηλώσεων και ναρκωτικών, κατά περίπτωση.

Την Παρασκευή, με… φόντο τις αστυνομικές δυνάμεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στήθηκε συνέντευξη Τύπου κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) και της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ εν γένει.

Σύμφωνα με το GRTimes, στη συνέντευξη Τύπου (φωτογραφία κάτω) συμμετείχαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωπος του συλλόγου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, αλλά και δύο φοιτητές που είχαν προσαχθεί μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Πέμπτης (και αφέθηκαν ελεύθεροι).

Οι φοιτητές χαρακτήρισαν την κατασκευή της βιβλιοθήκης προσχηματική, ισχυριζόμενοι ότι εξυπηρετεί τους σκοπούς της κυβέρνησης για εγκατάσταση ένοπλων αστυνομικών στα πανεπιστήμια (ανεξάρτητα βέβαια από τη διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας ότι τα μέλη των ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν όπλα). Στην ίδια κατεύθυνση, όπως υποστηρίζουν, κινείται και η δημιουργία κλίματος έντασης στο ΑΠΘ.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβαν, «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ποτέ η εγκατάσταση των ΟΠΠΙ (Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) στο πανεπιστήμιο».

Πιάνουν δουλειά οι ΟΠΠΙ

Και η βιβλιοθήκη στο Βιολογικό θα γίνει, και οι ΟΠΠΙ θα πιάσουν δουλειά, ξεκαθάρισε από την πλευρά της σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα παραμείνουν στο ΑΠΘ μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι συνταγματική και εφόσον εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΟΠΠΙ  στη βάση του σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...