326
Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία που όμως κατάφερε να μειώσει την αρχική ποινή | Shutterstock

Εκτός Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών Αγώνων και Μουντιάλ η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 17:36
Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία που όμως κατάφερε να μειώσει την αρχική ποινή
|Shutterstock

Εκτός Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών Αγώνων και Μουντιάλ η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 17:36

Το σκάνδαλο του ντόπινγκ στη Ρωσία έφερε τη νέα τιμωρία της χώρας μειωμένη όμως κατά δύο χρόνια σε σχέση με την αρχική ποινή.

Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και από το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός αντι-ντόπινγκ αποφάσισε να αποκλείσει τη χώρα από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα για τα δύο επόμενα χρόνια. Η αρχική επιβολή της ποινής ήταν για τέσσερα χρόνια, αλλά μετά την προσφυγή στο CAS έπεσε στα δύο.

Η Ρωσία δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, ωστόσο έχει το δικαίωμα να κατέβει στα προκριματικά των διοργανώσεων. Για παράδειγμα, θα μπορέσει να αγωνιστεί στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά όχι στην τελική φάση ακόμη και αν καταφέρει βάσει βαθμολογίας να προκριθεί σε αυτήν.

Οι αθλητές και αθλήτριες της χώρας θα μπορούν -όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια- να αγωνιστούν μόνο ως ανεξάρτητοι και όχι με τα χρώματα της χώρας τους.

Επίσης, η Ρωσία απαγορεύεται να υποβάλει προσφορές για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, για δύο έτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε χρόνια, η έκθεση ΜακΛάρεν είχε αποκαλύψει ότι ρώσοι αθλητές επιδίδονταν σε συστημικό ντόπινγκ, οργανωμένο από το κράτος, ώστε να κατακτά η χώρα περισσότερα μετάλλια -πάνω από 1.000 αθλητές σε περισσότερα από 30 αθλήματα μεταξύ 2012 και 2015. Η συγκάλυψη γινόταν από το υπουργείο Αθλητισμού, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ.

Το 2019, ερευνητές της WADA «ξεσκόνισαν» το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, όπου ανακάλυψαν σωρεία παραλείψεων, πλαστογραφιών και παραποίησης στοιχείων. Κυρίως, το ότι πολλά θετικά τεστ αθλητών είχαν «σβηστεί» από την database του εργαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς αρμόδιες Αρχές συνειδητοποίησαν ότι η Ρωσία κάθε άλλο παρά βρίσκεται στον δρόμο της μετάνοιας και της συμμόρφωσης, κι έτσι αποφάσισαν νέες ποινές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...