«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατόπιν σχετικής απόφασης στα όργανα του κόμματος.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 70% (11 μέλη ψήφισαν υπέρ και 5 ψήφισαν κατά).
Η υπερψήφιση της συμφωνίας από τον κ. Θεοχαρόπουλο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει τον κύκλο των διαγραφών στο ΚΙΝΑΛ (όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει η Φώφη Γεννηματά για όποιον ψηφίσει εκτός κεντρικής γραμμής) με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ να τίθεται άμεσα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Αν ο Θεοχαρόπουλος είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα αντικατασταθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον Κώστα Σκανδαλίδη», ήταν η πρώτη αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Στην εισήγησή του ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες».
«Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά, «γι’ αυτό εξάλλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταψηφίσαμε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο, ακριβώς έπραξα και τον Ιούνιο του 2018, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και πριν ένα μήνα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, καθώς αυτή η κυβέρνηση ασκεί μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση».
Για τη σχέση στο Κίνημα Αλλαγής:
«Το Σεπτέμβριο του 2015 συγκροτήσαμε τον συνασπισμό κομμάτων Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τον οποίο συμμετέχουμε στη Βουλή.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί απολύτως προωθητικά. Προτείναμε και πιέσαμε για ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση και την συμπόρευση όλων των δυνάμεων για έναν ισχυρό φορέα. Σημαντικές προτάσεις μας βέβαια, που θεωρούμε ότι θα οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα, δεν υιοθετήθηκαν, όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα καθώς τα υπόλοιπα κόμματα προέκριναν την ύπαρξη στο μεταβατικό στάδιο ενός πολυκομματικού φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του.
Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής με τις εμπειρίες της και τους αγώνες της Ανανεωτικής Αριστεράς για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με το ιστορικό και αξιακό μας φορτίο συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην προοπτική μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News