471
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην Εύβοια | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές στην Εύβοια – Αναζωπυρώσεις σε πολλές περιοχές

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2021, 16:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/08/2021 19:38
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην Εύβοια
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές στην Εύβοια – Αναζωπυρώσεις σε πολλές περιοχές

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2021, 16:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/08/2021 19:38

Διαδοχικά ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών στην Εύβοια το απόγευμα του Σαββάτου με την κατάσταση να γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολη.

Μετά τις 7 το απόγευμα οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό Βασιλικά.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, απέκτησε δυναμική που ξεπέρασε ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα ενώ κινούνταν προς τη Μηλιά.

Εκείνη την ώρα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στης Μηλιές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία».

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου κατευθυνόταν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν φύγει. Παράλληλα ετοιμάζονταν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς ήταν ανεξέλεγκτα, ξεπερνούσαν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, δύσκολες ήταν οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονταν μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες βρίσκονταν και κάτοικοι που δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του με την αστυνομία να προσπαθεί να τους πείσει.

Στις Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Βeriev-200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...