703
Οι κοριοί έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα χημικά | Shutterstock

Εκτός ελέγχου η «επιδημία» κοριών στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2023, 09:00
Οι κοριοί έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα χημικά
|Shutterstock

Εκτός ελέγχου η «επιδημία» κοριών στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2023, 09:00

Σε πολιτικό έχει αναχθεί το πρόβλημα της εισβολής κοριών στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η εισβολή των αιμοβόρων εντόμων πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους και ο υπουργός Μεταφορών κάλεσε τους φορείς εκμετάλλευσης τρένων και λεωφορείων να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των εντόμων στα καθίσματα.

Σύμφωνα με την Ανζελίκ Χρυσάφης, ανταποκρίτρια του Guardian στο Παρίσι, ένα κύμα πανικού και αηδίας έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, καθώς ταξιδιώτες ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο που φέρεται να δείχνουν τα έντομα στα ΜΜΜ του Παρισιού, αλλά και στα τρένα υψηλής ταχύτητας, και στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ».

Ορισμένοι επιβάτες του μετρό του Παρισιού ή των τοπικών τρένων επέμειναν ότι θα στέκονται όρθιοι στο εξής, καθώς φοβούνται να κάτσουν στα καθίσματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ένας θεατής σινεμά στο Παρίσι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ανησυχίες του για τους κοριούς, εταιρείες διαχείρισης των κινηματογραφικών αιθουσών έσπευσαν να εκδώσουν δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των καθισμάτων. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες απεντόμωσης ανέφεραν αυξημένη ζήτηση για καθαρισμούς σπιτιών.

Ο υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, ότι θα συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα τους φορείς εκμετάλλευσης των ΜΜΜ «για να τους ενημερώσει σχετικά με τα αντίμετρα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν περισσότερα για την προστασία των επιβατών». Ανέφερε στο X, πρώην Twitter, ότι στόχος του ήταν να «καθησυχάσει και να προστατεύσει».

Αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωποι του δημαρχείου του Παρισιού απηύθυναν γραπτώς έκκληση προς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν για σύσταση μιας ειδικής, εθνικής ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της «μάστιγας» των εντόμων.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση: «Κανείς δεν είναι ασφαλής. Μπορεί να τα “κολλήσεις” οπουδήποτε και να τα φέρεις στο σπίτι σου και να μην τα εντοπίσεις εγκαίρως, μέχρι να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν».

Είπε ότι οι αρχές του Παρισιού είχαν λάβει αύξηση των κλήσεων για βοήθεια και οι ιδιωτικές εταιρείες είχαν ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αιτημάτων για απολύμανση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Γκρεγκουάρ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συντονίσει τη δράση σε κάθε επίπεδο «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Δήλωσε ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian: «Είναι κόλαση να βρίσκεται κάποιος αντιμέτωπος με αυτό», προσθέτοντας ότι είναι χειρότερο για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, που δεν μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος μιας ιδιωτικής απολύμανσης.

Οι κοριοί, που είχαν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από την καθημερινή ζωή μέχρι τη δεκαετία του 1950, έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα χημικά.

Μπορεί να βρίσκονται σε στρώματα, σε ρούχα και σε αποσκευές, και τη νύχτα βγαίνουν για να τραφούν με ανθρώπινο αίμα. Επίσης, συχνά προκαλούν ψυχολογική δυσφορία, προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη. Η εφημερίδα Le Parisien δημοσίευσε την Παρασκευή ένα πρωτοσέλιδο άρθρο για τον πανικό με τους κοριούς, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα μια μορφή «εγχώριας τρομοκρατίας». Ο γαλλικός εθνικός οργανισμός υγείας και υγιεινής, Anses, διαπίστωσε ότι μεταξύ 2017 και 2022 το 11% των γαλλικών σπιτιών είχε μολυνθεί από κοριούς.

Αυτή την εβδομάδα, ένας οδηγός τρένου στη γραμμή 8 του παρισινού Μετρό δήλωσε ότι είχε δει κοριούς στο βαγόνι του. Οι αρχές μεταφορών δήλωσαν ότι δεν υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα κοριών, αλλά το τρένο είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους και θα υποβαλλόταν σε απολύμανση. Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι τα βαγόνια και τα καθίσματα υποβάλλονται τακτικά σε επεξεργασία για την πρόληψη της μόλυνσης.

Η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής του αριστερού κόμματος La France Insoumise, δήλωσε ότι οι κοριοί «προκάλεσαν κόλαση σε εκατομμύρια οικογένειες σε αυτή τη χώρα» και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δράσει.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, είπε ότι την είχαν κοροϊδέψει όταν ζήτησε ένα έκτακτο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κοριών ήδη από το 2019: «Θέλουμε να αναγνωριστεί από την κυβέρνηση ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πρέπει να σταματήσουν να λένε στους ανθρώπους να το αντιμετωπίζουν μόνοι τους, σαν να πρόκειται για ατομικό πρόβλημα, ενώ οι εταιρείες χρεώνουν υπέρογκα ποσά για να ψεκάζουν με χημικά προϊόντα στα οποία, τελικά, οι κοριοί είναι ανθεκτικοί. Είναι ένα πρόβλημα υγείας, και είναι επίσης ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, με ανθρώπους που δεν μπορούν να κοιμηθούν, αποκτούν τραύμα ή αναγκάζονται να παίρνουν αντικαταθλιπτικά».

Η Πανό τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συντονίσει τη δράση όλων των κρατικών φορέων, να καθορίσει την τιμή των θεραπειών και να απαγορεύσει ορισμένα χημικά προϊόντα που δεν αποδίδουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...