610
Ενα κλικ στην Alibaba διευκολύνει τον υποψήφιο αγοραστή κάθε είδους πολεμικών drones | CreativeProtagon

Πωλούνται και πολεμικά drones στα ψηφιακά «ράφια» της Alibaba

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20:35
Ενα κλικ στην Alibaba διευκολύνει τον υποψήφιο αγοραστή κάθε είδους πολεμικών drones
|CreativeProtagon

Πωλούνται και πολεμικά drones στα ψηφιακά «ράφια» της Alibaba

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20:35

Θέλετε να αποκτήσετε κάποια από τα υπερσύχρονα καταστροφικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις σημερινές συγκρούσεις; Ενα επιθετικό drone θαλάσσης, ας πούμε, όπως εκείνο με το οποίο οι Ουκρανοί κατέστρεψαν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας; Μήπως προτιμάτε ένα drone όπως των Χούθι, τα οποία εξαπολύονται κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα; Εκτός αν θέλετε ρομπότ που εντοπίζει εχθρικές θέσεις.

Δεν απαιτείται πάρε-δώσε με λαθρεμπόρους όπλων, δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας. Μπορείτε απλώς, απλούστατα, να επισκεφθείτε την πλατφόρμα Alibaba και θα εισέλθετε στο παζάρι των κάθε είδους drones. Αυτές είναι οι συμβουλές που έδωσε στο κοινό της Repubblica ο συντάκτης της Τζανλούκα Ντι Φέο.

Η κινεζική διαδικτυακή πύλη πωλήσεων επιτρέπει σε οιονδήποτε να αγοράσει όλα τα μη επανδρωμένα μέσα, πτητικά και μη, που κυριαρχούν στους πολέμους του παρόντος, όχι όμως εκρηκτικά και όπλα. Μάλιστα, οι παραγγελίες αποστέλλονται οπουδήποτε, αφού δεν τίθεται κανένας περιορισμός. Μπορούν να καταλήξουν στην Υεμένη, στον Λίβανο και στη Λιβύη, όπου πολιτοφύλακες και τζιχαντιστές δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες, έγραψε ο Ντι Φέο.

Η γκάμα είναι ατελείωτη, αλλά σε αυτήν την πλατφόρμα τα drones υπήρχαν πριν από τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Τώρα μπορείτε να βρείτε αντίγραφο θαλάσσιου drone που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί, το USV Type 101 που κατασκευάζει η CETC Ningbo Maritime Electronics. Κατασκευασμένο από ατσάλι, έχει μήκος 10 μέτρα και κοστίζει 100.000 δολάρια.

Μέχρι πρότινος στην Alibaba υπήρχε και το μη επανδρωμένο σκάφος μήκους έξι μέτρων USV-I600, της εταιρείας Wuhan Greenbay Marine Technology, παρόμοιο με εκείνα των Ουκρανών, ωστόσο η εταιρεία το έχει πλέον εξαφανιστεί από την ιστοσελίδα. Το Quindao Grandsea Boat, όμως, παρουσιάζει ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχανοκίνητο σκάφος. Με τη σύγκριση των φωτογραφιών δείχνει πανομοιότυπο με το πρώτο μοντέλο που εκτόξευσαν οι Χούθι εναντίον πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης. Είναι 7,3 μέτρα, φτιαγμένο από φάιμπεργκλας, με κινητήρα 300 HP που το κινεί με 75 χλμ. την ώρα. Κοστίζει 210.000 δολάρια, όμως η τιμή του πέφτει στις 88.000 αν η παραγγελία υπερβαίνει τις εκατό μονάδες.

Τα βαθυσκάφη υπάρχουν επίσης. Φθάνουν στα 150 μέτρα βάθος. Ανάμεσά τους και το υποβρύχιο τσέπης της εταιρείας Shenzhen Guanghengfeng Technology Co. Κάτι τέτοια, σχολίασε ο Ιταλός, είναι χρήσιμα στην παρακολούθηση ποντισμένων καλωδίων, όμως μπορούν να υπονομεύσουν αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαιοπηγές.

Ο κατάλογος των ρομπότ ξηράς είναι εντυπωσιακός, με κάποια από αυτά απροκάλυπτα στρατιωτικά. Το Hongyun έχει πλήρη σειρά. Χάρις στην Alibaba, με 49.999 δολάρια μπορείς να αποκτήσεις ένα μίνι τανκ με θέση για πολυβόλο. Μεταφέρει φορτίο 200 ​​κιλών, κινούμενο με 15 χιλιόμετρα την ώρα και από απόσταση 200 μέτρων. Σχολίασε ξανά ο Ντι Φέο: «Ρώσοι και Ουκρανοί υιοθετούν παρόμοια μέσα για να χτυπήσουν στα χαρακώματα, αλλά και να μεταφέρουν εφόδια». Υπάρχει και θωρακισμένο αυτοκίνητο που ελέγχεται από απόσταση 10 χλμ., το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό, αφού κοστίζει 300.000 δολάρια. Διαθέτει υπέρυθρες και λέιζερ και θεωρητικώς μπορεί να εφοδιαστεί με αντιαρματικά βλήματα.

Από τα εκθέματα στα ψηφιακά «ράφια» της Alibaba δεν λείπουν ούτε τα συστήματα καταστολής των drones. Αυτά είναι εργαλεία μεγέθους ενός smartphone, τα οποία  δύνανται να ανιχνεύσουν την άφιξη αθορύβων μη επανδρωμένων πτητικών μέσων και να υποδείξουν τη θέση τους σε ακτίνα δύο χλμ. Κοστίζουν 5.800 δολάρια. Πωλούνται και παλμικές ασπίδες, οι οποίες κάνουν τα εχθρικά drones να πέφτουν μόνα τους.

Υπάρχουν τα πάντα στην πλατφόρμα, κατέληξε ο Ντι Φέο, από κράνη μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα. Μόνο οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και τα πυροβόλα όπλα έμειναν έξω από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό εμπόριο. «Αυτή η ιλιγγιώδης πολεμική ανάπτυξη, μόλις ένα κλικ μακριά μας, μας κάνει να καταλάβουμε πόσο εύθραυστα είναι τα εμπάργκο που κηρύσσονται κατά της Ρωσίας, του Ιράν ή της Υεμένης. Οι κυρώσεις ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα πλατφόρμες όπως η Alibaba είναι αρκετές για να φέρουν τους παραγωγούς σε επαφή με τους καταναλωτές. Και ελάχιστη σημασία έχει αν οι τελευταίοι είναι αδίστακτοι δικτάτορες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...