431
Με τον Πενς (αριστερά) συνεννοούνταν οι πράκτορες της CIA, ενώ με τον Τραμπ ήταν αδύνατον… | EPA/JIM LO SCALZO

Εκθεση της CIA «θάβει» τον άσχετο και αδιάφορο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:31
Με τον Πενς (αριστερά) συνεννοούνταν οι πράκτορες της CIA, ενώ με τον Τραμπ ήταν αδύνατον…
|EPA/JIM LO SCALZO

Εκθεση της CIA «θάβει» τον άσχετο και αδιάφορο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:31

Το «χαοτικό ύφος» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η εκ μέρους του «ελεύθερη προσέγγιση» πολλών θεμάτων είχαν ως αποτέλεσμα οι πράκτορες της CIA που ήταν επιφορτισμένοι με την ενημέρωσή του να απαυδήσουν και να αρχίσουν να παραδίδουν τους φακέλους τους στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση μη διαβαθμισμένης έκθεσης της CIA, 40 σελίδων, η οποία καταγράφει την ενημέρωση που παρείχε η εν λόγω υπηρεσία ασφαλείας στον προηγούμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για μία πρακτική που ξεκίνησε το 1952 και συνεχίζεται.

Οι πράκτορες δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα με τον Τραμπ, ο οποίος «ήταν απρόθυμος να διαβάσει οτιδήποτε του έβαζες μπροστά του», έτσι απευθύνθηκαν στον Πενς ώστε να λάβει γνώση η κυβέρνηση για «τις πιθανές απειλές» κατά των ΗΠΑ.

Τέτοια ήταν η απροθυμία του Τραμπ, που στο μέσον της θητείας του οι σχετικές ενημερώσεις του από τους πράκτορες γίνονταν μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Αυτές οι δύο συναντήσεις ήταν σαρανταπεντάλεπτες. Μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δε, όταν ο Τραμπ προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν στο Καπιτώλιο, κόπηκαν και αυτές.

Το κείμενο της CIA το βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα της. Εκεί μπορεί να μάθει ότι ο Τραμπ υπήρξε πιο δύστροπος και από τον Ρίτσαρντ Νίξον ακόμη: «Ο Τραμπ ήταν σαν τον Νίξον, καχύποπτος και ανασφαλής με την υπηρεσία, αλλά αντέδρασε διαφορετικά από τον Νίξον. Ο Τραμπ επετέθη δημοσίως στην υπηρεσία».

Ο Νίξον, ο οποίος παραιτήθηκε το 1974 μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, είχε αρνηθεί να αποδεχθεί πληροφορίες της CIA, προτιμούσε τη συνεργασία με τον σύμβουλό του Εθνικής Ασφαλείας Χένρι Κίσινγκερ, τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών. Ο Τραμπ είχε με συνέπεια επιτεθεί σε στελέχη της CIA έπειτα από τη γνωμάτευση της υπηρεσίας ότι οι Ρώσοι είχαν αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την τελευταία αυτή έκθεση της CIA συνέταξε ο συνταξιούχος πράκτοράς της Τζον Χέλγκερσον, ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή των συναδέλφων του να ενημερώσουν τον Τραμπ «περιορισμένης επιτυχίας». Για τον Πενς, όμως, εκφράστηκε με καλά λόγια: «Για να κρατήσει τον Τραμπ συγκεντρωμένο, κατέβαλλε προσπάθεια», όχι πάντα επιτυχώς.

Από την έκθεση μαθαίνουμε ότι ο Τραμπ έδινε μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα που αφορούσαν την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία – η τελευταία τον ενδιέφερε όσον αφορά τις εκεί κινήσεις του υιού Μπάιντεν, αφού ο Τζο θα ήταν ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η Ευρώπη τον απασχολούσε λιγότερο: γαλλικές και γερμανικές εκλογές, το θέμα του Προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ, η Τουρκία. Ολος ο υπόλοιπος πλανήτης σχεδόν… δεν υπήρχε για τον Τραμπ.

Ο Χέλγκερσον δήλωσε ότι η διαδικασία ενημέρωσης μόλις και μετά βίας επιβίωσε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ενώ στηλίτευσε τις δημόσιες επικρίσεις του Τραμπ εις βάρος των διευθυντικών στελεχών της CIA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...