Μέχρι το τέλος του μήνα σχεδιάζουν να καταθέσουν αίτηση έγκρισης εκτάκτου ανάγκης για το πρώτο εμβόλιο του κορονοϊού που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, καθώς όπως ανακοίνωσαν σήμερα, το εμβόλιό τους παρέχει 90% προστασία έναντι της νόσου Covid-19.
Σύμφωνα με το BBC το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 εθελοντές από έξι χώρες και δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό για την ασφάλειά του.
Εφόσον το εμβόλιο έχει αποδείξει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, είναι πιθανό να κυκλοφορήσει και πριν από το τέλος του έτους, καθώς η Pfizer έχει δηλώσει ότι υπάρχουν ήδη εκατομμύρια δόσεις συσκευασμένες και έτοιμες προς χρήση.
Το εμβόλιο αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές, ενώ θεωρείται από τους επιστήμονες ο καλύτερος τρόπος για τη λήξη των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί στην καθημερινότητά μας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 εμβόλια στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύονται τα αποτελέσματά του, αναφέρει το BBC.
Το εμβόλιο της Pfizer χρησιμοποιεί μία πειραματική προσέγγιση προκειμένου να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς στον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται έγχυση του γενετικού κώδικα του ιού.
Για να έχει αποτελεσματικότητα το εμβόλιο θα απαιτηθούν δύο δόσεις, με απόσταση τριών εβδομάδων.
Οι δοκιμές, που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Τουρκία, δείχνουν ότι το 90% της προστασίας επιτυγχάνεται σε επτά ημέρες από τη δεύτερη δόση.
Η Pfizer εκτιμά ότι θα μπορεί να διαθέσει έως το τέλος του έτους 50 εκατομμύρια δόσεις και 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.
Υλικοτεχνική… δυσκολία
Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με τη φύλαξη του εμβολίου, καθώς πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -80 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής (από τη Θεσσαλονίκη) CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, «έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βρεθούμε πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μία πολύ αναγκαία ανακάλυψη για να βοήσουμε να τελειώσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση».
Στις 16 Οκτωβρίου ο κ. Μπουρλά είχε ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας από τις κλινικές δοκιμές είναι έτοιμο, όμως απαιτούνται κάποιες λεπτομέρειες για την ασφάλεια του σκευάσματος, ώστε να κατατεθεί μετά τις 16 Νοεμβρίου η αίτηση για άδεια εκτάκτου ανάγκης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ (εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News