729
Η εικόνα της Βουλής μετά την επίθεση | Τwitter

Ντροπή: Καταδρομική επίθεση από τον Ρουβίκωνα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 14:26
Η εικόνα της Βουλής μετά την επίθεση
|Τwitter

Ντροπή: Καταδρομική επίθεση από τον Ρουβίκωνα στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 14:26

Επίθεση κουκουλοφόρων με μπογιές, καπνογόνα και πέτρες σημειώθηκε λίγο μετά τις 14.00 στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, oι δράστες -περίπου 15 άτομα- κινήθηκαν από την οδό Οθωνος και μέσα ελάχιστα λεπτά κατάφεραν να ανέβουν τα σκαλιά από την πλευρά του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη όπου πέταξαν καπνογόνα και βομβίδια με μπογιές στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Oι εύζωνες με φόντο τον βανδαλισμό (SOOC)

Αμέσως μετά διέφυγαν ανενόχλητοι προς την πλατεία Συντάγματος. Συλλήψεις ή προσαγωγές από την Αστυνομία δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές, αν και όπως υποστήριξε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Βουλής, «υπήρξε εμπλοκή» και έγινε μία σύλληψη.

Το πρόβλημα είναι ότι το κτίριο της Βουλής ως νεότερο μνημείο έχει άλλες διαδικασίες για να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές-φθορές. Το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε μείνει επί δύο μήνες με μαύρες μπογιές, ακριβώς επειδή τα πρωτόκολλα για τα έργα αποκατάστασης απαιτούν αποφάσεις πολλών φορέων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί με το κτίριο της Εθνικής Αντιπροσωπείες και το στίγμα της επίθεσης του Ρουβίκωνα θα φύγει γρήγορα. Εστω από την πρόσοψη, αν και από τη μνήμη των πολιτών δύσκολα να ξεχαστεί.

Επισκέπτες και τουρίστες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με φόντο το βανδαλισμένο κτίριο της Βουλής

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, διευκρινίζοντας πως έγινε σε ένδειξη διαρμαρτυρίας για τη μη χορήγηση άδειας από τις φυλακές στον αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κουβεντούλα στα «μεθεόρτια» του χτυπήματος. Oι βάνδαλοι έδρασαν ανενόχλητοι (SOOC)

Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το σημαντικότερο διακύβευμα στην υπόθεση Κουφοντίνα είναι η απάντηση της κοινωνικής βάσης ενάντια στο μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της με αιχμή το θέμα των αδειών του απεργού πείνας. Είναι απαραίτητο να μην νικήσουν. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι κάθε τέτοια επίθεση, όποιον κι αν βάζει στο σκόπευτρό της θα έχει να πληρώσει κόστος. Τόσο το ίδιο το μαύρο μέτωπο ως τέτοιο, όσο και η κάθε δύναμη που το στελεχώνει ξεχωριστά και χωρίς εξαιρέσεις».

Μια ένοπλη αστυνομικός μπροστά στη Βουλή μετά το συμβάν. Τους βανδάλους βέβαια, κανείς αστυνομικός δεν φρόντισε να τους σταματήσει…

Για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ωστόσο, την τελευταία φορά –Ιούλιο του ’17– είχε παρέμβει προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι διαμαρτυρόμενοι του Ρουβίκωνα (εδώ). Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλούσε τότε (εδώ) για «ακτιβιστική δράση» –άραγε τι να λέει τώρα;

Σύμφωνα τώρα με τον κ. Βούτση, τέτοιου είδους επιθέσεις δεν προσφέρουν τίποτα δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες και οξύνουν το κλίμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οπως εξάλου έκανε γνωστό, υπήρξε εμπλοκή κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ενώ έχει γίνει και μία σύλληψη

Αναλυτικά η δήλωση Βούτση:

«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια από αυτές που ονομάζονται ακτιβίστικες όταν στρέφονται κατά της Βουλής με δύο καπνογόνα και με δοχεία κόκκινου χρώματος από καμιά 30αριά οι οποίοι τα έριξαν στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Δεν υπήρξαν εξ’ όσων γνωρίζω τρικάκια ή συνθήματα που να φώναξαν διότι απομακρύνθηκαν αμέσως έπειτα από 15 δευτερόλεπτα. Από προστρέξαντες αστυνομικούς και από τη μόνιμη φρουρά της Βουλής αλλά και από επιπλέον ενισχύσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον περίβολο.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου σε επιχειρησιακά ζητήματα.

Υπήρξε εμπλοκή και υπάρχει μία σύλληψη. Αυτού του τύπου οι ενεργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο.

Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύοιυν.

Εν προκειμένω δεν έχουμε κάτι τέτοιο ώστε να μπορώ να πω σε τι αναφέρονταν όσοι έκαναν την καταδρομική επιχείρηση».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Επιτέλους, σταματήστε να είστε ανίκανοι και μαζέψτε τους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ και πρώην υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας απαξιωτικά λόγο για  μια «χούφτα ανθρώπων» που «ξεφτιλίζει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και ντροπιάζει τους Ελληνες»».

«Αυτοί που πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο της Βουλής ήθελαν προφανώς να περάσουν το μήνυμα ότι “μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε”», σχολίασε δηκτικά ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...