482
| ΙΝΤΙΜΕnews

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τον κίνδυνο τρίτου κύματος

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 08:41

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τον κίνδυνο τρίτου κύματος

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 08:41

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να είναι προ των πυλών ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω και της παρουσίας της λεγόμενης «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Την ανησυχία επιτείνει, εκτός από τις μεταλλάξεις του ιού, ο υπερδιπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν 589 ασθενεις και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου έφτασαν τους  681

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις 20 Ιανουαρίου είχαν γίνει 35 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής σε σύνολο 100 εισαγωγών σε όλη τη χώρα. Εννέα ημέρες μετά, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε, καθώς εισήχθησαν 87 ασθενείς σε σύνολο 155 ασθενών με κορονοϊό στην επικράτεια.

Την Κυριακή, έγιναν 55 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής (46% των συνολικών εισαγωγών πανελλαδικά).

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες στο Λεκανοπέδιο έφτανε τους 534, ενώ 147 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονταν σε Μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ.

Oσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι παντού», από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας λόγο ακόμα και για ανάγκη τρίτης δόσης του εμβολίου προκειμένου να «καλυφθεί» το νέο στέλεχος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown (τύπου Μαρτίου 2020)

Είναι, τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, σαν να έχουμε έναν καινούργιο ιό.

«Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε έναν καινούργιο ιό, για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό».

Οπως είπε, αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει. «Εχουμε έναν καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν, αλλά πολύ κοντά στο μηδέν. Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων, ο καθηγητής απάντησε λέγοντας πως αν οι μολύνσεις με τη βρετανική μετάλλαξη φτάσουν στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερο μεταδοτικός κατά 50%, τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας. Ισως και η άνοδος που είδαμε τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε, να οφείλεται στη μετάλλαξη, όπως συμβαίνει στη Βρετανία και τη Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό, το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...