298
| REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Εκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία πριν από τις συνομιλίες με τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 17:08
|REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Εκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία πριν από τις συνομιλίες με τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 17:08

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προγραμμάτισε για την Παρασκευή έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας για να συζητήσουν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί ειδική σύνοδος των πρεσβευτών της συμμαχίας με υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον διάλογο για να προληφθεί μια ανοιχτή σύγκρουση για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στη βιντεοκλήση της Παρασκευής, όπως επισημαίνει το Politico, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη Ρωσία, όπως και «ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας».

Νωρίτερα, την Πέμπτη, η Ρωσία θα έχει συνομιλίες με την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ανησυχώντας πολύ για την ανάπτυξη στρατού από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ επιδιώκει εδώ και μήνες τη διεξαγωγή συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, πρωτοβουλία που φάνηκε να βρίσκεται σε κίνδυνο έπειτα από διαμάχη σχετικά με ζήτημα κατασκοπείας τον Οκτώβριο.

Η σύνοδος του Συμβουλίου, σχήματος που χρησιμοποιείται για διάλογο από το 2002, θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου, μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών από αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους για την ασφάλεια, στις 10 Ιανουαρίου, στη Γενεύη.

Η Μόσχα ζητεί εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει την επέκτασή του προς Ανατολάς και θα τερματίσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι ρώσοι αξιωματούχοι θα παραστούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναμένεται να μετάσχουν στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αφού συναντηθούν με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, στη Γενεύη.

Στις 13 Ιανουαρίου, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο ευρύτερο σχήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχει την έδρα του στη Γενεύη, το οποίο περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, όπως και τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...