340
Σκεπτικός, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης | REUTERS/Yves Herman

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την Παρασκευή – Στόλτενμπεργκ: Δεν θα στείλουμε στρατό στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 14:48
Σκεπτικός, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης
| REUTERS/Yves Herman

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την Παρασκευή – Στόλτενμπεργκ: Δεν θα στείλουμε στρατό στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 14:48

Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον ζήτησαν την άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίωσε ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική του πτέρυγα, διευρινίζοντας ότι ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη

«Συγκαλέσαμε αύριο [Παρασκευή] τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε […] Πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία -κατήγγειλε-  χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της. Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα»,

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν εξετάζεται η αποστολή νατοϊκών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο,τι κάνουμε είναι αμυντικό», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως είπε, «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», ενώ το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, τονίζεται ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές επιπτώσεις». Και γι’ αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αποφασίσαμε (…) να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ και την άμυνα όλης της Συμμαχίας. Τα μέτρα μας -υπογραμμίζεται- είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και δεν οξύνουν την κατάσταση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...