Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζει νέες διαβεβαιώσεις στήριξης των ομολόγων των χωρών του Νότου | Daniel Roland/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

ΕΚΤ: Εκτακτη συνεδρίαση, δέσμευση «χωρίς όρια» για τον Νότο

Το ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα είναι αν, με δεδομένη την ανησυχία για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του Νότου, η Φρανκφούρτη θα παρουσιάσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το δίχτυ ασφαλείας που θα περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό εργαλείο για την αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει «ό,τι χρειαστεί»
Protagon Team

Λόγω της αναταραχής στην αγορά ομολόγων με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη.

Παράλληλα, όπως σημείωσαν οι Financial Times, η ΕΚΤ κινείται ήδη στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου καθώς σε ομιλία της την Τρίτη στο Παρίσι, η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως «αν και όταν χρειαστεί, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία και θα το κάνουμε». 

«Η δέσμευσή μας είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε συγκεκριμένο εργαλείο» πρόσθεσε η (Γερμανίδα) Σνάμπελ που θεωρείται μια από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη και με το «εργαλείο κατά του κατακερματισμού», ότι «η δέσμευση δεν έχει όρια» και θύμισε πως το ιστορικό των παρεμβάσεων της ΕΚΤ «όταν χρειάζεται, υποστηρίζει αυτή τη δέσμευση».

Την Τρίτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημειώθηκε άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και υποχώρηση των τιμών των μετοχών διεθνώς. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας κινήθηκε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014 ενώ αυτό της Ελλάδας ανήλθε ακόμη και λίγο πάνω από το 4,7% για να υποχωρήσει αργότερα στην περιοχή του 4,55%.

Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμενόταν να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ή 0,75%.

Το ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι αν με δεδομένη την ανησυχία για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του Νότου, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το δίχτυ ασφαλείας που επεξεργάζεται και το οποίο θα περιλαμβάνει, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ένα ξεχωριστό εργαλείο για την αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει «ό,τι χρειαστεί».

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων άρχισε μετά τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, που περιλάμβαναν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη εδώ και 11 χρόνια, κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, την προαναγγελία μεγαλύτερων αυξήσεων από τον Σεπτέμβριο και μετά και επίσης τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων μετά από 11 χρόνια.

Οι αντιδράσεις στις ανακοινώσεις παραμένουν αρνητικές με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης να αυξάνονται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, η ΕΚΤ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού της ευρωζώνης, σε μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να κατευνάσει τους φόβους μιας νέας κρίσης χρέους.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, το βράδυ της Τετάρτης.

Το κόστος δανεισμού για κάποιες χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε στην ανακοίνωση των ειδήσεων.

Κατά το CNN, η ΕΚΤ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για κρίση χρέους, υποσχόμενη «ευελιξία» στη διαχείριση του τεράστιου ισολογισμού της και επιταχύνοντας τις εργασίες για νέους τρόπους μείωσης της πίεσης σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.