484
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και στον Γιώργο Κουβαρά | ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η απλή αναλογική λόγος πρόωρων εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 08:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και στον Γιώργο Κουβαρά
|ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η απλή αναλογική λόγος πρόωρων εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 08:01

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1 σηματοδοτεί την έναρξη μιας εκλογικής χρονιάς όχι μόνο με βάση το πολιτικό ημερολόγιο (οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο σε 12 μήνες) αλλά και με βάση την πολιτική δυναμική που δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, γιατί αυτό επιβάλλει η θεσμική τάξη αλλά και το συμφέρον του τόπου. Για τη θεσμική τάξη δεν είναι ανάγκη να υπάρξουν εξηγήσεις, τις δίνει ούτως ή άλλως το Σύνταγμα και φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι προσηλωμένος στη λογική της τετραετούς κυβερνητικής θητείας. Σε ό,τι όμως αφορά στο συμφέρον του τόπου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μεν για την ανάγκη ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου, αποδεχόμενος όμως εμμέσως πλην σαφώς, χωρίς να το παραδεχτεί ρητά, ότι αυτό μπορεί τελικά να απαιτεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!

Μια προσεκτική ανάγνωση αυτών που είπε ο Πρωθυπουργός δεν αφήνει αμφιβολίες ότι πολιτική του βούληση και στόχος του παραμένει η εξάντληση της τετραετίας. Όμως, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος «πάντα μπορεί να συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές». Δεν έχει νόημα να «μαντέψει» κανείς τέτοιους λόγους, οι οποίοι μπορεί να προκύψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό που έχει νόημα είναι η διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη ότι «η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις». Γιατί αυτή μπορεί να είναι, τελικά, η φράση-κλειδί που θα κρίνει και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και το αποτέλεσμά τους.

Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική δημιουργεί εκ των πραγμάτων σκηνικό πολιτικής αστάθειας, αφού ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Από την ώρα, μάλιστα, που ο σημερινός πρωθυπουργός (αρχηγός του πρώτου κόμματος στις δημοσκοπήσεις) αποκλείει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με απλή αναλογική, γίνεται σαφές ότι η προσφυγή στις κάλπες ισοδυναμεί με μια διαδικασία που θα κρατήσει σχεδόν τρεις μήνες, αφού θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας ελλοχεύει από την ώρα που θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο και μέχρι το σχηματισμό σταθερής, βιώσιμης κυβέρνησης, η οποία πιθανώς θα προκύψει μετά τις δεύτερες εθνικές εκλογές. Αυτό το σκηνικό, το οποίο αναπόφευκτα θα ζήσουμε μέσα στους επόμενους 12 μήνες, μπορεί άνετα να αποτελέσει και τον πραγματικό λόγο των πρόωρων εκλογών. Γιατί, απλά, όσο πιο γρήγορα λήξει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Να, λοιπόν, πού το συμφέρον της χώρας μπορεί να μη συμπίπτει με τη θεσμική τάξη! Και η απλή αναλογική, μπορεί να δώσει στον κ. Μητσοτάκη μια διπλή ευκαιρία: αφενός τον λόγο των πρόωρων εκλογών και αφετέρου το δίλημμα των εκλογών: Σταθερότητα με αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή «αυτοδύναμη Ελλάδα», όπως το όρισε ο ίδιος στη συνέντευξη του.

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική, αποτελεί ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Πρακτικά, αυτή η δήλωση μπορεί να σημαίνει ότι η ευθύνη των πρόωρων εκλογών θα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με την ευθύνη για την επαπειλούμενη πολιτική αστάθεια, που θα αποτελέσει το δίλημμα των εκλογών. Δυο σε ένα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...