419
Οι σύνεδροι του AfD ψηφίζουν: λένε «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση | REUTERS/Matthias Rietschel

Εξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ ζητεί επίσημα το AfD

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 13:42
Οι σύνεδροι του AfD ψηφίζουν: λένε «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση
|REUTERS/Matthias Rietschel

Εξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ ζητεί επίσημα το AfD

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 13:42

Μπορεί η «γερμανική» Ευρωπαϊκή Ενωση να υπάρξει χωρίς τη Γερμανία; Για το AfD, όχι μόνο μπορεί, αλλά και πρέπει! Αυτό αποφάσισαν οι σύνεδροι κατά το διήμερο συνέδριο του ξενοφοβικού ακροδεξιού κόμματος που διεξήχθη στη Δρέσδη: η πλειοψηφία ψήφισε να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) το αίτημα για την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Στο κείμενο λοιπόν με το οποίο το AfD θα κατέλθει στις εκλογές το προσεχές φθινόπωρο θα αναφέρεται: «Θεωρούμε αναγκαία μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και την ίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και κοινότητας συμφερόντων».

Αυτή η τελική θέση στο πρόγραμμα είναι πολύ πιο ακραία από την αρχική πρόταση της ηγεσίας του κόμματος, σύμφωνα με την οποία θα ήταν προτιμότερο το German-exit να ήταν απλώς μια επιλογή σε περίπτωση που ουσιαστικά σημεία των αιτημάτων του AfD για μια άλλη ΕΕ δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, στη συζήτηση που είχε προηγηθεί, ο μετριοπαθής για τα κομματικά δεδομένα συμπρόεδρος και ευρωβουλευτής, Γιοργκ Μόιτεν, είχε προειδοποιήσει για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας.

Ο Μόιτεν προσπαθώντας να πείσει τους συνέδρους (REUTERS/Matthias Rietschel)

Το 2017, το AfD αύξησε εντυπωσιακά την εκλογική επιρροή του και αναδείχθηκε με 12,6% τρίτη πολιτική δύναμη, πίσω μόνο από τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Αυτή η ακραία θέση περί εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ θα αποξενώσει, φοβάται ο Μόιτεν, ένα σημαντικό τμήμα των Γερμανών, που κατά τα άλλα βλέπει θετικά την ξενοφοβική ρητορική του.

Κατά την άποψή του το AfD θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους ομοϊδεάτες του στην Ευρωβουλή όπως η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και μελλοντικά ενδεχομένως και το ουγγρικό κυβερνητικό κόμμα Fidesz. Το αίτημα για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ είχε απορρίψει και ο συμπρόεδρος της ΚΟ του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος συνήθως στηρίζει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και συστηματικά διαφωνεί με τον Γιόργκ Μόιτεν. Η Γερμανία δεν θα πρέπει να θέσει μονομερώς σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης, είχε επισημάνει στην παρέμβασή του ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία στο συνέδριο για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ ήταν αποτέλεσμα μιας συμμαχίας της ακροδεξιάς πτέρυγας και οπαδών ενός αυστηρού οικονομικού φιλελευθερισμού. Η σύμπραξη αυτή ήταν μάλλον ευκαιριακή. Αρκετά άλλα αιτήματα της ακροδεξιάς πτέρυγας απορρίφθηκαν από το συνέδριο, για παράδειγμα η διάλυση της μυστικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...