762
Φωτιές και οδοφράγματα στους δρόμους της Τεχεράνης | WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 30 οι νεκροί στις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 12:52
Φωτιές και οδοφράγματα στους δρόμους της Τεχεράνης
|WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 30 οι νεκροί στις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 12:52

Σε τουλάχιστον 31 ανέρχονταν οι νεκροί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων  για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί κατά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης σύμφωνα με αναφορές που συνέλλεξε η οργάνωση Iran Human Rights (IHR).

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Νωρίτερα, ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στις επεισοδιακές δηλώσεις έχασαν τη ζωή τους δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, ανέφερε το πρακτορείο Irna, με την αστυνομία να απαντά με δεκάδες συλλήψεις και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν την Τετάρτη με μαχαίρι, μετέδωσαν νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ενα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές έφθαναν ήδη τους 10.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.


Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις έχουν χιλιάδες γυναίκες  που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. Αλλες κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως, όπως στα βίντεο που «πλημμύρισαν» το Διαδίκτυο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί  και τη βία του θεοκρατικού καθεστώτος.

Oχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναζαν διαδηλώτριες στην ιρανική πρωτεύουσα.

Γυναίκα στην Τουρκία κόβει τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί (REUTERS/Murad Sezer)

«Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», φώναζαν συγκεντρωμένοι  κοντά σε αστυνομικό τμήμα στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη, ενώ σε άλλο περιστατικό στα βόρεια της χώρας, το πλήθος επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα  εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν το βράδυ της Τετάρτης τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ. Κύμα οργής και κατά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Καθώς οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι αρκετών περιοχών.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Επειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...