Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές από την έξαρση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε Αιγαίο και Εβρο.
Στην οριογραμμή του Εβρου, πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, μόνο τη Δευτέρα επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα πέντε σκάφη, στα οποία επέβαιναν περίπου 450 μετανάστες.
Πλωτά του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν στην περιοχή, δεν επέτρεψαν την είσοδο των πέντε ιστιοπλοϊκών και παράλληλα ειδοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή. Το ίδιο έγινε και με τέσσερα φουσκωτά στα οποία επέβαιναν συνολικά 140 άτομα.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΛΣ, ο κυβερνήτης ενός από τα ιστιοπλοϊκά μαλιστα επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, χωρίς επιτυχία.
Τόσο τα πέντε ιστιοπλοϊκά όσο και τα φουσκωτά έπεστρεψαν το μεσημέρι στα τουρκικά παράλια. Δύο από τα ιστιοπλοϊκά επέστρεψαν αυτοδύναμα στις τουρκικές ακτές ενώ τα άλλα τρία έφτασαν συνοδεία τουρκικής ακταιωρού .
Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, η διάσωση από πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος συνολικά 21 ατόμων που επέβαιναν σε λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ρόδου.
Ολοι οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ τέσσερις εξ αυτών διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
«Δεν υπάρχουν περάσματα – χρησιμοποιούν πλέον όλη την οριογραμμή του Εβρου»
«Δίνουμε μία τεράστια μάχη με τα κυκλώματα», περιγράφει στο ThessToday.gr για την κατάσταση στον Εβρο, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Νομού Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Πολλές φορές είναι ακραία αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπινα δράματα, αφού οι διακινητές παίζουν με τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας πολύ συχνά, με τη λογική ότι πάντα θα βρουν το “κάτι παραπάνω”. Ανοίγουν νέα μέτωπα, βρίσκουν νέα περάσματα και εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα μέσα, αλλά και άτομα, ώστε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σοβαρότητα και απόλυτο επαγγελματισμό».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συλλήψεις των διακινητών είναι συνεχείς, φθάνοντας ακόμη και τις 10-15 την εβδομάδα.
«Αν και διανύουμε τον Μάιο, η εικόνα του ποταμού θυμίζει καλοκαίρι (σ.σ. με τη στάθμη του νερού να έχει πέσει σε ορισμένα σημεία ακόμη και στους 50 πόντους) και αυτό διευκολύνει το έργο των διακινητών που χρησιμοποιούν περισσότερες βάρκες, στις οποίες στοιβάζονται πολλές μικρές ομάδες μεταναστών», εξηγεί ο κ. Γιαλαμάς και προσθέτει: «Από τη στιγμή που έφτιαξε ο καιρός, βρεθήκαμε σε απόλυτη ετοιμότητα. Πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, αλλά χρησιμοποιούν όλη την οριογραμμή του ποταμού Εβρου, και για αυτό τον λόγο δεν περισσεύει κανείς μας. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News