723
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε φαρμακείο στην Πιονγκγιάνγκ | KCNA via REUTERS

Εξαλλος ο Κιμ Γιονγκ Ουν – έριξε στη μάχη με την Covid τον στρατό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 14:41
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε φαρμακείο στην Πιονγκγιάνγκ
|KCNA via REUTERS

Εξαλλος ο Κιμ Γιονγκ Ουν – έριξε στη μάχη με την Covid τον στρατό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 14:41

Ραγδαία εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη Βόρεια Κορέα, όπου μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες, έχουν ανακοινωθεί  1,2 εκατ. κρούσματα (μέχρι το Σάββατο) και 50 νεκροί «από πυρετό», όπως προτιμούν να αποκαλούν την Covid-19 οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ.

Μισό εκατομμύριο ασθενείς λαμβάνουν «θεραπεία», ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε τις υγειονομικές αρχές της χώρας για τον τρόπο που διαχειρίζονται την επιδημία και διέταξε την άμεση κινητοποίηση του στρατού, σύμφωνα την ίδια πηγή.

Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας «επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και τον τομέα της δημόσιας υγείας για την ανεύθυνη στάση τους», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου την Κυριακή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι τα φαρμακεία δεν εφάρμοσαν την εντολή να παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι αρμόδιοι για τον ανεφοδιασμό με φάρμακα «δεν έχουν σηκώσει τα μανίκια τους και δεν εκτίμησαν σωστά την τρέχουσα κρίση».

Παράλληλα διέταξε τον στρατό να «σταθεροποιήσει αμέσως την προμήθεια φαρμάκων» στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναλάβει προσωπικά τη μάχη κατά της επιδημίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προκαλέσει «μεγάλη αναστάτωση» στη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας δεν είναι εμβολιασμένος.

Ο Κιμ επιβλέπει τις έκτακτες συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου, που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν μεταδώσει φωτογραφίες του από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε φαρμακείο της Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα να αντιμετωπίσει το πρώτο επιβεβαιωμένο ξέσπασμα της Covid-19.

Το υπουργείο, που είναι αρμόδιο για τη διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κορέων, επεσήμανε ότι έχει δηλώσει έτοιμο να προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, εμβόλια  και τεστ, καθώς και τεχνική συνεργασία.

Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στην 193η θέση σε σύνολο 195 χωρών, σύμφωνα με περσινή έκθεση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές. Σύμφωνα με ειδικούς, η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση της Covid-19 και δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ στον πληθυσμό της.

Τι σχέση έχουν οι πυρηνικές δοκιμές με την Covid

Η Βόρεια Κορέα έχει αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία. Oμως, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ήταν αναπόφευκτο ο ιός να εισέλθει στη χώρα με δεδομένες τις εστίες της Oμικρον οι οποίες είχαν εμφανιστεί σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την πρόθεσή του να «εμπνευστεί» από την κινεζική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Κίνα είναι μία από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που ακολουθεί την πολιτική «μηδενικής Covid», η οποία συνίσταται στην επιβολή γενικευμένου lockdown μετά τον εντοπισμό έστω και λίγων κρουσμάτων, στην προσεκτική ιχνηλάτηση των επαφών και στην απομόνωση των ασθενών.

Η Βόρεια Κορέα έχει στο παρελθόν αρνηθεί την προσφορά της Κίνας να της παρέχει εμβόλια, ενώ δεν εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τον Γιάνγκ Μου-τζιν, καθηγητή Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επιδημία, όμως ενδέχεται να μην φτάσει αυτή που θα της προσφέρει η Κίνα.

«Αν η βοήθεια της Κίνας δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ ή διεθνείς οργανισμούς», εκτίμησε.

«Ομως το χρονοδιάγραμμα θα είναι καθοριστικό. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της συνόδου της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο ώστε η Βόρεια Κορέα να αποφασίσει αν θα δεχθεί τη βοήθεια της Νότιας ή όχι», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Σεούλ στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ.

Παρά την υγειονομική κρίση, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η οποία είχε ανασταλεί εδώ και καιρό. Ουάσινγκτον και Σεούλ υποπτεύονται ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή, η οποία θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη μετά το 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή της βοήθειας της Νότιας Κορέας ενδέχεται να θεωρηθεί πλήγμα για το κύρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος και να το αναγκάσει να μην προχωρήσει στην πυρηνική δοκιμή, εκτίμησε ο Τσέονγκ Σέονγκ- τζανγκ, ερευνητής του ινστιτούτου Sejong.

«Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δοκιμή, δεν θα δεχθεί τη βοήθεια της Νότιας Κορέας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News