629
Η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της προμήθειας εμβολίων έφεραν τη Μέρκελ και την Φον ντερ Λάιεν στο στόχαστρο της Bild | EPA/KAY NIETFELD

Εξ οικείων τα (πικρόχολα) βέλη για Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 12:40
Η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της προμήθειας εμβολίων έφεραν τη Μέρκελ και την Φον ντερ Λάιεν στο στόχαστρο της Bild
|EPA/KAY NIETFELD

Εξ οικείων τα (πικρόχολα) βέλη για Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 12:40

Ο λόγος αφορά την προμήθεια των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και είναι λόγος γερμανού αρθρογράφου, νεαρότατου, ο οποίος τυγχάνει και «επικεφαλής των αρθρογράφων» τού –σεμνά μιλώντας– λαϊκιστικού εντύπου Bild. Το όνομά του συντάκτη, Φίλιπ Πιάτοφ. Ο τίτλος του κειμένου του, «Για εμάς τους Γερμανούς, η αποτυχία είναι ιδιαίτερα πικρή». Μέσο δημοσίευσης, οι λονδρέζικοι Times. Εκπληξη;

Βέβαια δεν θα μάθουμε ποτέ τι μέτρησε περισσότερο υπέρ της δημοσίευσης ενός τέτοιου, καθαρά «γερμανικού άρθρου» στο παραδοσιακό βρετανικό έντυπο. Τάχα η ευθεία επίθεση εναντίον του γερμανικού διδύμου εξουσίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ανγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) ή μήπως οι βολές κατά της μικρής Κύπρου (στο πρόσωπο της Στέλλας Κυριακίδου); Μήπως ήταν αρκετοί οι ύμνοι στην αποτελεσματικότητα της Βρετανίας (της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον); Ο καθένας και το συμπέρασμά του. Ο ίδιος πάντως ο αρθρογράφος πανηγύρισε μέσω Twitter τη δημοσίευση του κειμένου του στο Λονδίνο.

Εκκινώντας από την θέση ότι «το περασμένο καλοκαίρι» η Μέρκελ και η Φον ντερ Λάιεν επιχείρησαν «να αναβιώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, να ενισχύσουν την πίστη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» –η οποία, σημειωτέον, «είχε κλονιστεί από το Brexit»– και έτσι «να διασφαλίσουν την πολιτική τους κληρονομιά ως εξαιρετικές ηγέτιδες», ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ενεργειών τους «ήταν σκέτη αποτυχία».

Βάλλει κατά της Κομισιόν για την επιλογή πανευρωπαϊκού σχεδίου προμήθειας εμβολίων και αποδίδει σε αυτό την ευθύνη για το ότι «η Ευρώπη έμεινε χωρίς το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του ιού, παρατείνοντας τα lockdown και προκαλώντας τεράστιο πλήγμα και στις οικονομίες των κρατών-μελών και στην ευρωπαϊκή ιδέα».

Και όλα αυτά τα έπαθαν οι ευρωπαϊκές χώρες ενώ δίπλα τους οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και κυρίως η Βρετανία κατακτούσαν το υγειονομικό Εβερεστ: «Είναι η απίστευτη επιτυχία της Βρετανίας που κάνει την αποτυχία τους τόσο έντονη». Η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν θερίζουν, λοιπόν, ό,τι έσπειραν: «Με κάθε βρετανικό τρύπημα», για τον εμβολιασμό βέβαια, η αποτυχία της ΕΕ δείχνει τις δυο τους «που έβαλαν την ιδεολογία πάνω από την καλή πολιτική και που ήταν τόσο πρόθυμες να υποστηρίξουν την υπεροχή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών έναντι του έθνους-κράτους».

Με τη φράση «έθνος-κράτος» δεν εννοεί οποιοδήποτε χώρα της Ενωσης, την Κύπρο της Κυριακίδου ας πούμε, αλλά τη Γερμανία φυσικά. Και κατηγορεί τη Μέρκελ για την εκχώρηση του δικαιώματος της γερμανικής εμβολιαστικής πολιτικής στην Φον ντερ Λάιεν. Και, κατόπιν, κατηγορεί και τη Φον ντερ Λάιεν για την ανάθεση «του καθήκοντος» στη «γραφειοκράτισσα από την Κύπρο», η οποία μπορεί να είναι επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, αλλά δεν παύει να είναι και «χωρίς προσόντα για τη δουλειά».

Πρώτα η Γερμανία

Υστερα οι συγκρίσεις με τη Βρετανία δίνουν τον τόνο στο άρθρο: «Η ΕΕ κατάφερε να παραγγείλει ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη Γερμανία σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα και να το εγκρίνει έναν μήνα αργότερα από τη Βρετανία». Και αναρωτιέται «τι κάνουν η Μέρκελ και η Φον ντερ Λάιεν». Να τι κάνουν: «Επιμένουν ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση απέναντι στις ευρωπαϊκές προμήθειες θα είχε ως αποτέλεσμα τον “εθνικισμό των εμβολίων”». Η Γερμανία θα μπορούσε να είχε περισσότερα εμβόλια αν έκανε μόνη της deals, λέει, αλλά δεν το έκανε, «για να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα».

Η κατακλείδα του άρθρου είναι η εξής: «Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας απειλή για την ευρωπαϊκή ιδέα οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στο αποτυχημένο σχέδιο εμβολιασμού, τελικά αποδυνάμωσαν αυτήν την ιδέα καλύτερα από τον κάθε ευρωσκεπτικιστή». Ο αρθρογράφος της Bild (τώρα και των Times) φρονεί ότι η στάση των δύο γερμανίδων πολιτικών θα έχει «βαριές συνέπειες για το μέλλον της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...