401
Ο Τζον Λένον (δεξιά) αρεσκόταν να φοράει κασκόλ και διαφόρων ειδών καπέλα, κλασικά ή και τραγιάσκες όπως αυτή του Λένον υιού, αριστερά | CreativeProtagon

Εκποίηση «εικονικών ειδών» των Beatles από τον υιό Λένον

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 10:45
Ο Τζον Λένον (δεξιά) αρεσκόταν να φοράει κασκόλ και διαφόρων ειδών καπέλα, κλασικά ή και τραγιάσκες όπως αυτή του Λένον υιού, αριστερά
|CreativeProtagon

Εκποίηση «εικονικών ειδών» των Beatles από τον υιό Λένον

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 10:45

Εντυπωσιακή σύνθεση δύο ασχέτων μεταξύ τους πληροφοριών με κοινό παρονομαστή τους Beatles έκανε στην Corriere della Sera ο συντάκτης της Ματέο Περσιβάλε: έγραψε ότι αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί στα σόσιαλ μίντια μία νεανική συνέντευξη του Λου Ριντ, του κάπτεν της μπάντας Velvet Underground (με την… μπανάνα του Αντι Γούρχολ σήμα κατατεθέν της), διά της οποίας ο «αναρχικός πιτσιρικάς» Ριντ κατακεραυνώνει τον Μπομπ Ντίλαν, τους Who, τους Grateful Dead και πολλούς άλλους φτασμένους σταρ της ποπ βιομηχανίας εκείνης της εποχής. Από τους λίγους που είχαν γλιτώσει από την κακογλωσσιά του Ριντ ήταν οι Μπιτλς.

Και από την… αρχαία εκτίμηση του Ριντ στα «σκαθάρια» εκκινώντας, ο Περσιβάλε έφθασε κάποτε και στο θέμα του, που αφορά την εκποίηση «εικονικών αναμνηστικών» της αγγλικής μπάντας και ιδίως του Τζον Λένον. Ποιος είναι ο πωλητής; Μα, ο γιος του Λένον, ο Τζούλιαν.

Εγραψε, λοιπόν, ο μέγας φαν των Beatles Περσιβάλε: «Ακόμη και τώρα, 52 χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι τέσσερις τύποι από το Λίβερπουλ συνεχίζουν να ζουν παντού, ακόμα και στο metaverse και στο blockchain». Πώς και έτσι; Επειδή «ο πρωτότοκος γιος του Τζον Λένον, ο Τζούλιαν, έχει βάλει μπροστά και πουλάει πολλά κομμάτια της μουσικής ιστορίας τους, τεμάχια της συλλογής του». Τα εκποιούμενα αντικείμενα «δεν είναι σε φυσική μορφή, αλλά σε μορφή NFT». Και τι εστί NFT; Είναι ένα «μη ανταλλάξιμο τεμάχιο». ΟΚ.

Ο Τζον Λένον σε φωτογράφιση για το φιλμ «Help!». Το πανωφόρι που φοράει μπορεί να γίνει δικό σας, όχι όμως σε αυτόν τον υλικό και φθαρτό κόσμο αλλά σαν NFT, στο ψηφιακό μετα-σύμπαν (Bettmann/Getty Images)

Καθώς είναι πολύ της μόδας η χρήση της τεχνολογίας με σκοπό την αγορά «ψηφιακής τέχνης» (ή υποπροϊόντων της τέχνης, πάντα ψηφιακών όμως), με NFT μπορεί κάποιος να αγοράσει ολόκληρο το εικονικό Λούβρο και στο καημένο το Παρίσι να… απομείνει το κανονικό και να μην ξέρει τι να το κάνει. Ωστόσο ο Τζούλιαν πουλάει σε ψηφιακή μορφή ευτελέστερα είδη και του μένουν και τα κανονικά. Βγάζει στο σφυρί όχι τα αντικείμενα αλλά την ψηφιακή «υπόστασή» τους βέβαια, το μαύρο πανωφόρι που φορούσε ο πατέρας του στην ταινία «Help!», χειρόγραφες παρτιτούρες του τραγουδιού «Hey Jude», ένα παλτό του Λένον, τρεις κιθάρες, κ.ά. παρεμφερή.

Το χειρόγραφο με το τραγούδι θα πιάσει πολλά λεφτά αφού έχει τιμή εκκινήσεως τα 30.000 δολάρια έγραψε ο Περσιβάλε, ο οποίος δεν αποκλείεται να σκέφτεται να «το χτυπήσει» κιόλας στην ηλεκτρονική δημοπρασία που θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...