336
Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Εκπληξη! Ο Τζεφ Μπέζος λέει «ναι» σε αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 17:23
Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Εκπληξη! Ο Τζεφ Μπέζος λέει «ναι» σε αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 17:23

Εναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να αυξήσει τον εταιρικό φόρο βρήκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πρόσωπό του επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Ο -για άλλη μια χρόνια πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο- δήλωσε ότι υποστηρίζει την αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει τον εταιρικό φόρο  από 21 σε 28%, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα τεράστιο σχέδιο ανανέωσης των υποδομών στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ο αμερικανός πρόεδρος, κατά την ανακοίνωση του σχεδίου, είχε αναφερθεί ονομαστικά στην Amazon ως εταιρεία που πληρώνει πολύ λίγο φόρο για το μέγεθος της.

Το 2020, όπως αναφέρει το BBC, η Amazon πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο της τάξης του 9,4% – αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που πλήρωσε αντιστοιχούσαν με αυτό το ποσοστό. Δηλώνει ότι κατέβαλε περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε φόρους για το ομοσπονδιακό κράτος και ότι επενδύσε σε 350 δισ. σε έρευνα και ανάπτυξη (ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδας), γεγονός που της επέτρεψε να μειώσει τα φορολογικά της έξοδα εκμεταλλευόμενη ευεργετικές διατάξεις και άλλα παραθυράκια του συστήματος.

Εθνική στρατηγική

Σε απάντηση όλων αυτών, ο Μπέζος με δήλωση του υποστήριξε την έμφαση που δίνει ο πρόεδρος στις υποδομές ενώ κάλεσε και τις δύο παρατάξεις, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα.

Αυτή την επένδυση  απαιτεί παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές και για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο  και για το πώς θα πληρωθεί,  αναφέρει ο επικεφαλής της Amazon,  και -εντός παρενθέσεως!- δηλώνει τη στήριξή του στην προοπτική αύξησης του εταιρικού φόρου.

Δεν ξεκαθαρίζει πάντως η εταιρεία του αν θα στηρίξει και τις άλλες προτάσεις του Λευκού Οίκου για τους φόρους, όπως μια προσπάθεια να φορολογηθούν τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών σε τρίτες χώρες.

Η θέση της Amazon διαφέρει ριζικά από αυτή των Ρεπουμπλικανών και των μεγάλων εταιρικών λόμπι που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική αύξησης των φόρων η οποία θα έπληττε την ανάπτυξη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν. Πολύ μεγαλύτερη  διαφωνία αναμένεται να προκαλέσουν οι πρωτοβουλίες για τον εταιρικό φόρο και τα έσοδα σε τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...