511
|

Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Καβάφη

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 20:06

Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Καβάφη

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 20:06

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση κάθε χρόνο μεγαλώνουν, εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζονται ώστε να αφορούν το «εδώ και τώρα». Προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες περιστάσεις και γίνονται από απόσταση, ώστε η γνώση να μπορεί να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να συμμετέχει χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη μετασχηματίζεται σε μια «βιβλιοθήκη χωρίς τοίχους», με τρόπο που όχι μόνο την καθιστά προσβάσιμη σε όλους αλλά και τη βοηθά να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες χρηστών και επισκεπτών. Έτσι, αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο ψηφιακό της προφίλ, προσφέροντας καινοτόμες δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν τη μοναδική της ταυτότητα, απελευθερώνοντας δυνάμεις, αγκαλιάζοντας και εμπνέοντας την κοινωνία.

Ενώ αντίστοιχα, το Αρχείο Καβάφη, τη φροντίδα και προώθηση του οποίου έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση, συνεχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα με εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλους. Μέσω της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου κι ακολουθώντας κανόνες ανοιχτής πρόσβασης και διαμοιρασμού για το σύνολο του σπάνιου αρχειακού υλικού του, ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες και διεπιστημονικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13 & 14 Απριλίου 2021 | 18:30-20:30
Ένα πρόγραμμα αξιοποίησης ψηφιακών εκπαιδευτικών πόρων στη σχολική ύλη
για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (φιλολογικά μαθήματα)

Με αφορμή τις ψηφιακές συλλογές της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και του Αρχείου Καβάφη, αλλά και μέσα από μια περιήγηση σε ψηφιακά έργα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών οργανισμών, δημιουργήθηκε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την εξοικείωσή τους με τη χρήση εκπαιδευτικών πόρων (ψηφιακά αρχεία, βιβλιοθήκες, ανοιχτές ψηφιακές συλλογές μουσείων ή πολιτιστικών οργανισμών) και, κατ’ επέκταση, τη δημιουργική ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική πρακτική.

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

6, 13, 20, 27 Μαΐου &
3 Ιουνίου 2021 | 19:00-20:30

Ο κύκλος ερευνητικών σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη 2020-21
για φοιτητές, φιλολόγους και επαγγελματίες από τους χώρους των αρχείων, των βιβλιοθηκών και των μουσείων

Με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση, το έργο του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης για τέταρτη χρονιά στον κύκλο Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη. Η ανάρτηση της ψηφιακής αναπαραγωγής των τεκμηρίων του αρχείου Καβάφη, συνοδευόμενη από την πλήρη αρχειονομική και φιλολογική τεκμηρίωσή τους, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επεξεργασίας του αρχείου και δίνει την ευκαιρία σε νέους ερευνητές, μελετητές, ακαδημαϊκούς, αρχειακούς και πολιτιστικούς φορείς, σε ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να μελετήσει και να αναλύσει τα πολύτιμα τεκμήρια, να επιχειρήσει την ανάπτυξη νέων επιστημονικών προσεγγίσεων και να δοκιμάσει την ανανέωση της ερευνητικής μεθοδολογίας.

ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΗ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

13 Μαΐου 2021 | 14:10-15:20
Για μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο εμπνευστής του «Θούριου» ύμνου που προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.

Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.

Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα δικά σας γεμάτα νόημα σύμβολα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...