871
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επιδεικνύει το στικάκι με το κείμενο του Προϋπολογισμού που του έχει μόλις παραδώσει ο εικονιζόμενος αριστερά Χρήστος Σταϊκούρας | INTIMENEWS

Ενας «εκλογικός» Προϋπολογισμός: Αυξήσεις 7,7% στις συντάξεις, 5% στον κατώτατο μισθό, παροχές 3,1 δισ.

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 21 Νοεμβρίου 2022, 14:03
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επιδεικνύει το στικάκι με το κείμενο του Προϋπολογισμού που του έχει μόλις παραδώσει ο εικονιζόμενος αριστερά Χρήστος Σταϊκούρας
|INTIMENEWS

Ενας «εκλογικός» Προϋπολογισμός: Αυξήσεις 7,7% στις συντάξεις, 5% στον κατώτατο μισθό, παροχές 3,1 δισ.

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 21 Νοεμβρίου 2022, 14:03

Σε αυξήσεις 7,7% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου οδηγούν οι προβλέψεις του προυπολογισμού για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την πορεία του πληθωρισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οπως προβλέπεται, ο ρυθμός ανάπτυξης (αύξηση ΑΕΠ) θα ανέλθει εφέτος στο 5,6% για να υποχωρήσει στο 1,8% το 2023 και ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 9,7% για να υποχωρήσει στο 5% το 2023.

Με βάση αυτές τις υποθέσεις και τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι το μισό του αθροίσματος ΑΕΠ και πληθωρισμού οι αυξήσεις που προκύπτουν είναι της τάξης του 7,7%.

Για στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι βάσιμες πλέον οι προσδοκίες ότι αυτές θα προσδιοριστουν σε επίπεδο τουλάχιστον 5% (όσο η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2023) τον ερχόμενο Μάιο προκειμένου να καλυφθεί μέρος των απωλειών της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα από τον προυπολογισμό θα διατεθούν το ερχόμενο έτος 3,1 δισ. ευρώ για μειώσεις φόρων (έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ΦΠΑ στον τουρισμό κ.ά) και 1,1 δισ. ευρώ για την αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, καταβολή επιδόματος φτώχειας και αγοράς τροφίμων.

Τέλος προβλέπεται αποθεματικό επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης του αυξημένου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης αν και βρισκόμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας «ο Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγείας, αλλά και τις επιπλέον, έναντι του 2019 και παρελθόντων ετών, δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, σε χρονιά διεθνούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης.

»Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

»Ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας. Ως αποτέλεσμα, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 9,7%, εν μέσω διεθνών πληθωριστικών πιέσεων. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε 12,7%, έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022».

4,8 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Σταϊκούρας ακόμη τόνισε ότι «το θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα υποστηρίχθηκε εντός του 2022 από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών, όπως ενδεικτικά είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% συνολικά μέσα στο 2022, η μόνιμη και σημαντική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και
της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών, η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, η διπλή οικονομική ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα και τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης.

Για το 2023, υπό τις εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%, έναντι 6,1%
της ευρωζώνης και 7,0% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

»Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος Κρατικός Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Συνεπώς πλέον, όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη απεικονίζονται μόνο με την κοινή μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) και παραλείπονται πλέον εκτιμήσεις κατά πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, καταδεικνύει την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες των πολιτών τα τελευταία δώδεκα έτη, αλλά και στη νέα γενιά, να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, βασιζόμενοι σε ίδιες δυνάμεις, ακόμη και σε περιόδους αντίξοων διεθνών συγκυριών, όπως αυτή που διανύουμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφορικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία για την εν λόγω περίοδο και διοχετεύονται οι απαραίτητοι πόροι, έχοντας χτίσει με διορατικότητα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά το νέο έτος.

Στο ανωτέρω αποτέλεσμα, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 1,1 δισ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης του αυξημένου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...