Εκλογικό θρίλερ προμηνύεται στη Βραζιλία, αφού δημοσκόπηση λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, την Κυριακή, έδωσε οριακό προβάδισμα (στο όριο του στατιστικού σφάλματος) στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έναντι του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρο.
Σε δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT), o Λούλα εξασφαλίζει το 51,1% των προθέσεων ψήφου έναντι 48,9% του Μπολσονάρο.
Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της MDA στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποδείχθηκαν τα πλησιέστερα στην ετυμηγορία της κάλπης, καθώς οι περισσότερες εταιρείες υποτιμούσαν τον Μπολσονάρο και προεξοφλούσαν θρίαμβο του Λούλα.
Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Λούλα είναι φαβορί -όχι όμως ακλόνητο- για τον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας.
Ωστόσο, ο Μπολσονάρο διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου και πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η ετυμηγορία της κάλπης δεν μπορεί να προεξοφληθεί.
Σε δημοσκόπηση της AtlasIntel, ο Λούλα εξακολουθεί πάντως να διατηρεί προβάδισμα έξι μονάδων. Οι αναλυτές της AtlasIntel το αποδίδουν στην υποστήριξη των οπαδών της κεντρώας γερουσιαστού Σιμόνι Τέμπετ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο Μπολσονάρο ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, όπου αποθεώθηκε από μοτοσικλετιστές.
Ο Λούλα μίλησε σε οπαδούς του σε κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο, αφού νωρίτερα είπε σε ξένους δημοσιογράφους πως ο αντίπαλός του δεν είναι ικανός να κυβερνήσει.
Σε τηλεμαχία τους την Παρασκευή οι δύο «μονομάχοι» αντάλλαξαν κατηγορίες και αρνήθηκαν επανειλημμένα να απαντήσουν ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου.
Η αμφίρροπη αναμέτρηση προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε αμφότερους τους υποψηφίους.
Ο Μπολσονάρο δεσμεύθηκε να εδραιώσει μια ευδιάκριτη συντηρητική στροφή στη βραζιλιάνικη πολιτική έπειτα από μια προεδρία που σημαδεύτηκε από την πανδημία. Ο Λούλα υπόσχεται μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, ανακαλώντας στη μνήμη την αυξανόμενη ευημερία της προεδρίας του το 2003-2010, προτού σκάνδαλα διαφθοράς αμαυρώσουν την εικόνα του Κόμματος των Εργατών.
Ο Λούλα έχει υποσχεθεί μια επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη με μοχλό το κράτος και κοινωνικές πολιτικές που βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους που να βγουν από τη φτώχεια όταν κυβέρνησε για πρώτη φορά τη Βραζιλία. Δεσμεύεται επίσης να καταπολεμήσει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που έχει φθάσει τώρα σε υψηλό 15ετίας, και να κάνει τη Βραζιλία ηγέτιδα χώρα στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.
Μια δεύτερη θητεία για τον Μπολσονάρο θα κρατούσε τη Βραζιλία σε ένα μονοπάτι μεταρρυθμίσεων προς την ελεύθερη αγορά και χαλαρότερης περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ θα εδραίωνε έναν συνασπισμό δεξιών κομμάτων και ισχυρών αγροτοκτηνοτροφικών συμφερόντων που χρηματοδότησαν την εκστρατεία του.
Νοθεία «αλά Τραμπ» προβλέπει ο Μπολσονάρο
Οι εκλογικές αρχές ετοιμάζονται για ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, το οποίο ο Μπολσονάρο ετοιμάζεται να αμφισβητήσει αν χάσει, χρησιμοποιώντας κατηγορίες… αλά Τραμπ, ότι τα ηλεκτρονικά μηχανήματα στις κάλπες είναι ευάλωτα σε νοθεία.
Αν κερδίσει βέβαια, εννοείται πως δεν θα επαναλάβει τον προβληματισμό του για την εγκυρότητα των εκλογικών μηχανημάτων…
Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, του οποίου ηγούνται δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο ασφαλείας για να προστατέψει το προσωπικό και τα κτίρια στην περίπτωση διαδηλώσεων.
Σύμμαχοι του Μπολσονάρο οργανώνουν «πάρτι νίκης» στην κεντρική εσπλανάδα της Μπραζίλια στη διάρκεια της καταμέτρησης.
Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές του να μείνουν στα εκλογικά τμήματα μέχρι το κλείσιμό τους στις 5.00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας), κάτι που σύμφωνα με ορισμένους επικριτές μπορεί να φοβίσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε συγκρούσεις.
Ο Λούλα, ο οποίος γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια και ηγήθηκε απεργιών των συνδικάτων κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βραζιλίας προτού ιδρύσει το Κόμμα των Εργατών στη δεκαετία του 1980, έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία στη Βραζιλία από τον «νεοφασισμό» του Μπολσονάρο.
Εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας, ο Μπολσονάρο κάλεσε τον στρατό να στηρίξει δημόσια τη θεωρία του πως το σύστημα ψηφοφορίας είναι ευάλωτο στη νοθεία.
Απόστρατοι στρατηγοί έχουν πει στο Reuters πως εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις ότι δεν θα υποστηρίξουν τυχόν αντισυνταγματικές ενέργειες του Μπολσονάρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News