Στις κάλπες για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες θα κληθούν στις 17 Σεπτεμβρίου οι πολίτες στο Ισραήλ, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με αρχηγό τον (υπηρεσιακό) πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Κνεσέτ ψήφισε την αυτοδιάλυσή της με 74 ψήφους υπέρ και 45 κατά.
Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θεωρείται άνευ προηγουμένου εξέλιξη στην χώρα, αλλά και πολιτική αποτυχία για τον Νετανιάχου. Είναι ένδειξη της όλο και μεγαλύτερης πολιτικής αδυναμίας του πρωθυπουργού, ο οποίος εξακολουθεί να απειλείται με δίωξη για διαφθορά, σημειώνει το BBC.
Ο Νετανιάχου επιχείρησε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κόμματα της Δεξιάς, μπροστά όμως στην αδυναμία να το πράξει (είχε προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυχτα) προτίμησε να προκαλέσει νέες εκλογές παρά να ρισκάρει την ανάθεση από τον πρόεδρο Ρουβέν Ρίβλιν εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο της παρούσας Κνεσέτ.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι προτίμησε να ασχοληθεί με την πολιτική του επιβίωση. Τον κατηγορούν ότι γαντζώνεται στην πρωθυπουργία για να είναι σε θέση να επιτύχει την ψήφιση νόμων που θα τον προστατεύσουν από τη δικαστική δίωξη.
Βρίσκεται εξάλλου στην εξουσία από το 2009 χωρίς διακοπή ή συνολικά 13 χρόνια αν υπολογισθεί και η πρωθυπουργική θητεία μεταξύ 1996 και του 1999. Τον Ιούλιο, έστω και υπηρεσιακός, θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
Γιατί δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση
Συνομιλητές του Νετανιάχου ήταν το λαϊκό και εθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτένου και δύο υπερορθόδοξα κόμματα.
Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τον ιστορικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους λαϊκούς και τους υπερορθοδόξους ως προς ένα ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Είναι η εξαίρεση από την στρατιωτική θητεία για τους χιλιάδες σπουδαστές των ταλμουδικών (θρησκευτικών) σχολών, πάγια αφορμή διαμαρτυριών σε μία χώρα όπου όλοι και όλες, χωρίς εξαίρεση, υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία.
Ο Νετανιάχου προσέκρουσε στη διαφωνία του ηγέτη του Ισραέλ Μπεϊτένου και υπουργού Αμυνας μέχρι το 2018 Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Ο Λίμπερμαν επέμεινε μέχρι τέλους ότι θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μόνο με τον όρο ότι θα ψηφισθεί νόμος, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία, που θα αίρει την εξαίρεση που ευνοεί τους υπερορθόδοξους.
Βασικότερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα είναι και πάλι ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μπένι Γκαντζ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News