581
Ουρές έξω από εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ερμηνεύεται η μεγάλη προσέλευση στον β΄ γύρο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 14:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2023 20:01
Ουρές έξω από εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ερμηνεύεται η μεγάλη προσέλευση στον β΄ γύρο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 14:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2023 20:01

Τι μπορεί να σημαίνει η μεγάλη προσέλευση στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με κάποιους, το «φαινόμενο Κασσελάκης» έχει προκαλέσει ανησυχία στα παλαιότερα και «πιο παραδοσιακά» στελέχη του κόμματος, που πλέον προσέρχονται μαζικά στις κάλπες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι το νέο πρόσωπο που μπήκε ξαφνικά στον πολιτικό χάρτη έχει κινητοποιήσει ένα κομματικό ακροατήριο που επιθυμεί ανανέωση.

Οι αναγνώσεις μπορεί να διαφέρουν, όμως είναι δεδομένο ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών έκανε αρκετά μέλη του κόμματος να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και να φτάσουν στις κάλπες της Κυριακής.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, μέχρι τις 19:30 είχαν ψηφίσει 130.000 μέλη του κόμματος ενώ η διαδικασία πήρε παράταση μίας ώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00. Ετσι, από τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» ως προβολή ότι το τελικό ύψος της συμμετοχής θα κυμανθεί κάπου ανάμεσα στα 140.000-160.000 μέλη.

Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για «επίδοση» που θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη συμμετοχή της προηγούμενης Κυριακής όταν είχαν προσέλθει στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ 148.821 μέλη.

«Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) Γιάννης Δρόσος, ενημερώνοντας ότι «έως τώρα (σ.σ. στις 17:00) πάνω από 100.000 μέλη προσήλθαν και ψήφισαν, ενώ χιλιάδες ακόμη μέλη αναμένεται να ψηφίσουν στα 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό».

«Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Σήμερα ψηφίζουμε», προσθέτει στη δήλωση του.

«Οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας, δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι οι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καισαριανή όπου ψήφισε.

Και ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ηχηρό μήνυμα για την επόμενη μέρα στο κόμμα τονίζοντας ότι «τον λόγο έχουν σήμερα τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μαζικά προσέρχονται στις κάλπες. Από αύριο θα έχουμε νέο ή νέα πρόεδρο όποιον/α αποφασίσουν τα μέλη».

Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά νωρίτερα, στις 14:30 στις κάλπες είχαν προσέλθει περίπου 90.000 μέλη. Την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή είχαν ψηφίσει περίπου 80.000 μέλη του κόμματος.

Στις 11:15 το πρωί είχαν ψηφίσει 39.000 μέλη, ενώ την περασμένη Κυριακή την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 35.000.

Στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στις κάλπες είχαν προσέλθει 27.737 μέλη του κόμματος, όταν την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα είχαν ψηφίσει 26.000. Στις 9:50 είχε ανακοινωθεί ότι στις κάλπες είχαν προσέλθει 19.000 μέλη του κόμματος, ενώ την αντίστοιχη ώρα την περασμένη Κυριακή ο αριθμός τους ήταν 10.000.

Οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων

Η Εφη Αχτσιόγλου ήταν αυτή που ψήφισε πρώτη, καθώς έφτασε στο εκλογικό κέντρο στο Αιγάλεω στις 11 το πρωί.

«Είμαι απολύτως αισιόδοξη, πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση το βράδυ θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατοί και πιο χαμογελαστοί για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Λίγο αργότερα, στις 12:40 o Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Σμύρνης για να ψηφίσει.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα ενότητας καλώντας τα στελέχη του κόμματος «να είμαστε όλοι μαζί από Δευτέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...