580
Ο Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζοντας | Dimitris Kapantais / SOOC

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Eκλεισαν οι κάλπες – Ψήφισαν πάνω από 133.000 μέλη

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 21:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2023, 22:21
Ο Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζοντας
|Dimitris Kapantais / SOOC

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Eκλεισαν οι κάλπες – Ψήφισαν πάνω από 133.000 μέλη

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 21:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2023, 22:21

Ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. Στις 9 μ.μ. της Κυριακής εκλεισαν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αναδειχθεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος του κόμματος, καθώς και αυτή τη φορά δόθηκε παράταση μίας ώρας, λόγω αυξημένης συμμετοχής.

Στον β’ γύρο εκτιμάται πως ψήφισαν περισσότερα από 133.000 μέλη —από 148.000 της πρώτης Κυριακής. Περίπου 8.750 μέλη ψήφισαν για πρώτη φορά αυτή την Κυριακή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από την Κουμουνδούρου λίγο μετά τις 10 μ.μ., ο Στέφανος Κασσελάκης είχε το προβάδισμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 56%.

Στις 11 μ.μ. αναμένονταν τα ασφαλή αποτελέσματα.

Στο «στρατόπεδο» της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία ήταν δεύτερη στις εκλογές του πρώτου γύρου με 36,18%, τηρείτο στάση αναμονής. Η υποψήφια πρόεδρος και πρώην υπουργός έσπευσε στο γραφείο της από νωρίς, στις 6 το απόγευμα.

Η Εφη Αχτσιόγλου λίγο αφότου ψήφισε (Menelaos Myrillas / SOOC)

Στο δικό του γραφείο έφτασε περί τις 8 μ.μ. και ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος δεν απέφυγε τον πειρασμό να υπονομεύσει το κλίμα: το απόγευμα είχε αφήσει δημοσίως αιχμές για εφορευτικές επιτροπές εκλογικών κέντρων κάνοντας λόγο για εκατοντάδες καταγγελίες.

Με ανάρτησή του, ο πρώτος του α’ γύρου (με 44,91%) αναφέρθηκε σε «δικαιολογίες» αδυναμίας διασταύρωσης της ιδιότητας μέλους και απευθύνθηκε ειδικά στα νέα μέλη που είχαν ψηφίσει την περασμένη Κυριακή.

«Παρακαλώ πολύ τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία “δεν σας βρίσκουμε”, αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα» έγραψε στο Facebook. «Εφιστώ την προσοχή στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών», κατέληξε στην ίδια ανάρτηση.

O Κασσελάκης με τον σύντροφό του και τον σκύλο τους, το βράδυ της Κυριακής (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

«Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), Γιάννης Δρόσος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων».

Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα

Δικαίωμα ψήφου στις 538 κάλπες που στήθηκαν είχαν 188.000 άτομα, δηλαδή 39.000 περισσότερα από το σύνολο στον πρώτο γύρο.

Για ένα ενδεικτικό, πρώτο αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 75% των ψήφων και δεν αποκλείεται το τελικό αποτέλεσμα να ανακοινωθεί γύρω στα μεσάνυχτα.

Λίγο μετά τις 8 μ.μ. πάντως, στην Κουμουνδούρου άρχισαν να καταφθάνουν δευτεροκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως η Αθηνά Λινού και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε για τον διάδοχό του σε εκλογικό κέντρο της Καισαριανής, στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μαζική ανταπόκριση των μελών στη δεύτερη κάλπη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι αγώνες στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινωνία και να φέρουμε σύντομα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...