231
Ετοιμος για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία ο Νετανιάχου | REUTERS/Corinna Kern

Εκλογές στο Ισραήλ: Νίκη του Νετανιάχου έδειξαν τα πρώτα exit polls

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 22:31
Ετοιμος για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία ο Νετανιάχου
|REUTERS/Corinna Kern

Εκλογές στο Ισραήλ: Νίκη του Νετανιάχου έδειξαν τα πρώτα exit polls

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 22:31

Τα πρώτα exit polls των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών του Ισραήλ έδειξαν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το exit poll του Channel 11 «έδωσε» στο δεξιό μπλοκ τις 62 έδρες από τις 120 έδρες της Κνέσετ –για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 61 έδρες. Το κόμμα του Νετανιάχου φάνηκε να εξασφαλίζει την πρωτιά, κερδίζοντας από μόνο του 30-31 έδρες.

Ο απερχόμενος συνασπισμός, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, εκτιμήθηκε ότι θα κερδίσει 54 έδρες.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων που τον εμφανίζουν ως τον νικητή των εκλογών της Τρίτης –οι πέμπτες μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια– ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στους ηγέτες των κομμάτων του δεξιού συνασπισμού υπό τον ίδιο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην Ιερουσαλήμ ο ίδιος δήλωσε αργότερα: «Πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή (…). Βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».

«Οσο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα περιμένουμε υπομονετικά, όσο κι αν αδημονούμε, τα οριστικά αποτελέσματα», είπε από την πλευρά του ο Λαπίντ απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματός του, του Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), στο Τελ Αβίβ.

Η εθνική εφορευτική επιτροπή του Ισραήλ δεν είχε δημοσιοποιήσει μέχρι και τις πρώτες ώρες της Τετάρτης παρά μόνο μερικά αποτελέσματα, τα οποία δεν επέτρεπαν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...