375
Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής του Sinn Fein, στο μέσο. Το κόμμα της θα κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις | REUTERS/Phil Noble

Εκλογές στην Ιρλανδία: Πρωτιά για το Sinn Fein δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2020, 14:22
Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής του Sinn Fein, στο μέσο. Το κόμμα της θα κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
|REUTERS/Phil Noble

Εκλογές στην Ιρλανδία: Πρωτιά για το Sinn Fein δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2020, 14:22

Η παραμονή στην πρωθυπουργία του Λίο Βαράντκαρ διακυβεύεται στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Σάββατο στην Ιρλανδία, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν τα εσωτερικά θέματα, αφήνοντας πίσω το Brexit.

Οι περισσότεροι Ιρλανδοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 τοπική ώρα (09:00 στην Ελλάδα). Η δημοσκόπηση εξόδου αναμένεται στις 22:00, μόλις κλείσουν τα εκλογικά τμήματα. Η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο, Κυριακή πρωί, και θα είναι μακρά, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα περίπλοκου τρόπου ψηφοφορίας.

Μόλις 41 ετών, μιγάς, ομοφυλόφιλος, που ενσαρκώνει μια Ιρλανδία παλαιότερα βαθιά καθολική που πλέον εκσυγχρονίζεται, ο Βαράντκαρ βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας δείχνει ότι το κόμμα του πρωθυπουργού, το Fine Gael, θα βρεθεί στην τρίτη θέση, λαμβάνοντας το 20% της πρόθεσης ψήφου. Θα επικρατήσει ο μεγάλος αντίπαλός του, το επίσης κεντροδεξιό Fianna Fail.

Μετά την ανεξαρτησία πριν από έναν αιώνα, το ιρλανδικό πολιτικό τοπίο κυριαρχείται από αυτά τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα εναλλάξ ή σε συνασπισμό όπως σήμερα.

Η έκπληξη ήλθε από το Sinn Fein, την πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που έρχεται πρώτο στη δημοσκόπηση λαμβάνοντας το 25% της πρόθεσης ψήφου. «Κανείς δεν το είχε προβλέψει», παραδέχτηκε ο Βαράντκαρ την Παρασκευή.

Η πρόεδρος του Sinn Fein, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, έχει δηλώσει ότι θέλει δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Ιρλανδίας με τη βόρεια βρετανική επαρχία σε πέντε χρόνια. Οι προτάσεις της για την κατασκευή κατοικιών, ένα από τα σημαντικότερα θέματα της εκστρατείας, βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στους νέους και στους κατοίκους των αστικών κέντρων.

Στην πραγματικότητα πάντως οι πιθανότητες να έρθει στην εξουσία η ΜακΝτόναλντ μετά τις εκλογές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το εθνικιστικό αριστερό της κόμμα κατεβάζει μόνο 42 υποψηφίους για τις 160 έδρες στην Κάτω Βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου, το Dail Eireann.

Επιπλέον, το Fine Gael όπως και το Fianna Fail αποκλείουν κάθε συμμαχία με ένα κόμμα με το παρελθόν του Sinn Fein, δεδομένων των δεσμών του με τον IRA, την παραστρατιωτική οργάνωση που αντιτίθεται στη βρετανική παρουσία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μόλις γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εκτός κι αν ένα κόμμα καταφέρει να κερδίσει 80 έδρες, ένα απίθανο σενάριο. Μετά τις τελευταίες εκλογές το 2016, χρειάστηκαν 70 ημέρες για να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...