826
Ο Νικολάς Μαδούρο πανηγυρίζει στο Καράκας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο | REUTERS/Fausto Torrealba

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Επισήμως νικητής ο Μαδούρο – λάβαμε 70%, απαντά η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 10:20
Ο Νικολάς Μαδούρο πανηγυρίζει στο Καράκας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο
| REUTERS/Fausto Torrealba

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Επισήμως νικητής ο Μαδούρο – λάβαμε 70%, απαντά η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 10:20

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, επανεξελέγη στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, εξασφαλίζοντας πάνω από το 51% των ψήφων, ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Η αντιπολίτευση όμως διαφώνησε και ανακοίνωσε ότι κέρδισε ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος προηγούνταν στα exit polls, με ποσοστό 70%.

Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,2% των ψήφων και ο Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%, σύμφωνα με το CNE.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε απεναντίας πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» το αποτέλεσμα, ενώ κάλεσε υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.

«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», διαβεβαίωνε ο Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X περί τις 23:00 (τοπική ώρα), πριν την ανακοίνωση του εκλογικού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, έστελνε μήνυμα στις ένοπλες δυνάμεις «να σεβαστούν» το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο. Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία, και είναι τώρα».

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο κάνει δηλώσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δεξιά της ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια – REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μαδούρο είπε ότι η νίκη του και επανεκλογή στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, αποτελεί «θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας», επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα είναι «διαφανές».

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε βρίσκεται σε αντίφαση με τα exit polls, που υπεδείκνυαν νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο Γκονσάλες Ουρούτια 44,2%, ή αλλιώς λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους.

Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι «αμετάκλητη», τόνισε ο πρόεδρος του CNE, Ελβις Αμορόσο.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 59%, σύμφωνα με τον Αμορόσο.

Αντιπολίτευση: Κερδίσαμε με ποσοστό 70%

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε πως επικράτησε στις προεδρικές εκλογές, διαβεβαίωσε πως ο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε «το 70%» των ψήφων και αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

«Όλοι ξέρουμε τι έγινε σήμερα. Κι όταν λέω πως το ξέρουν οι πάντες, ξεκινάω από το ίδιο το καθεστώς», πρόσθεσε. «Όλη η διεθνής κοινότητα το ξέρει, ακόμη κι αυτοί που ήταν άλλοτε σύμμαχοι».

ΗΠΑ και ΕΕ: Ζητούμε απόλυτη διαφάνεια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον Αντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε.

Το ίδιο ζήτησε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ: «Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», σημείωσε ο Μπορέλ μέσω X.

Χώρες σε Λατινική και Κεντρική Αμερική απορρίπτουν τη νίκη Μαδούρο

Ο αριστερός πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους ο οποίος αμφισβήτησε δημόσια το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, με βάση το οποίο ο Νικολάς Μαδούρο εξασφαλίζει τρίτη συναπτή θητεία στο ανώτατο αξίωμα, χαρακτηρίζοντάς το «δύσκολο να το πιστέψουμε».

«Το καθεστώς του Μαδούρο πρέπει να καταλάβει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύει είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε», τόνισε ο Μπόριτς μέσω X, προσθέτοντας ότι, «η Χιλή δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».

Ακολουθησε ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροδρίγο Τσάβες, που είπε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» την ανακήρυξη της νίκης του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, την οποία χαρακτήρισε «απάτη».

«Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα απορρίπτει κατηγορηματικά» την ανακήρυξη της νίκης του προέδρου Μαδούρο, «την οποία θεωρούμε απάτη», τόνισε ο Τσάβες στο X.

Πρόσθεσε πως η χώρα του «θα συνεργαστεί με άλλες δημοκρατικές κυβερνήσεις της ηπείρου και διεθνείς οργανισμούς ώστε να γίνει σεβαστή η απαράβατη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».

«Δικτάτορα Μαδούρο, έξω», έγραψε στο Χ ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τρία θαυμαστικά. Οι πολίτες της Βενεζουέλας, κατ’ αυτόν, «επέλεξαν να τερματίσουν την κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο».

Το επίσημο αποτέλεσμα απέρριψε και η κυβέρνηση του Περού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...